Lokše s pečenou husičkou nebo s povidly a mákem? Vyberte si ty chutnější
Lokše - laty, přesňáky, šumpále nebo patenty - jsou tradiční jednoduché placky z vařených brambor, mouky a soli, pečené na plotně. V minulosti byly snídaní, svačinou, večeří, přílohou i moučníkem chudých rodin.
Tenké bramborové lokše jsou tak jednoduché na přípravu, že jednodušší už být nemohou. Připravují se na Moravě a na Slovensku, ale našly si cestu i do českých kuchyní. Jejich využití je univerzální - hodí se k jídlu jak naslano, tak i nasladko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chutné lokše
Lokše jsou nejlepší z pozdních, škrobovitých brambor uvařených doměkka:
- Brambory ve slupce uvaříme den předem. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hladkou nebo polohrubou mouku, směs promícháme a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, které se netrhá ani nemaže.
- Těsto rozdělíme na díly velikosti mandarinky. Rozválíme je do tenkých placek, které klademe na suchou pánev nebo otevřený gril a opékáme, dokud se nezačnou dělat tmavé puchýřky a okraje se nezkroutí.
- Placky hned po upečení potřeme horkým sádlem nebo máslem, klademe je na sebe na talíř a zakryjeme je utěrkou, aby zůstaly vláčné. Pokud je podáváme k tučné drůbeži, použijeme vypečený tuk.
Jak podávat lokše
Placky jsou vynikající jak naslano, tak i nasladko:
- Lokše naslano jsou tradiční přílohou k pečené drůbeži a nahrazují tak knedlíky. Můžeme je plnit šunkou, uzeným masem, sýrem nebo dušeným kysaným zelím. Luxusní lahůdkou jsou lokše plněné husími nebo kachními játry.
- Lokše nasladko potíráme povidly, sypeme mletým mákem a cukrem. Místo povidel můžeme použít marmeládu, kterou mají rády hlavně děti. Placky zdobíme zakysanou smetanou, tvarohem, ovocem i čokoládou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zkuste si k svatomartinské husičce připravit kromě bramborových knedlíků také pár placek - lokší. Určitě jim přijdete na chuť - a pokud ne, naplňte je zbytky masa a zelí a vytvořte si moravské tortilly:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře