Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše - laty, přesňáky, šumpále nebo patenty - jsou tradiční jednoduché placky z vařených brambor, mouky a soli, pečené na plotně. V minulosti byly snídaní, svačinou, večeří, přílohou i moučníkem chudých rodin.

Tenké bramborové lokše jsou tak jednoduché na přípravu, že jednodušší už být nemohou. Připravují se na Moravě a na Slovensku, ale našly si cestu i do českých kuchyní. Jejich využití je univerzální - hodí se k jídlu jak naslano, tak i nasladko.

Jak připravit chutné lokše

Lokše jsou nejlepší z pozdních, škrobovitých brambor uvařených doměkka:

  • Brambory ve slupce uvaříme den předem. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hladkou nebo polohrubou mouku, směs promícháme a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, které se netrhá ani nemaže.
  • Těsto rozdělíme na díly velikosti mandarinky. Rozválíme je do tenkých placek, které klademe na suchou pánev nebo otevřený gril a opékáme, dokud se nezačnou dělat tmavé puchýřky a okraje se nezkroutí.
  • Placky hned po upečení potřeme horkým sádlem nebo máslem, klademe je na sebe na talíř a zakryjeme je utěrkou, aby zůstaly vláčné. Pokud je podáváme k tučné drůbeži, použijeme vypečený tuk.

Jak podávat lokše

Placky jsou vynikající jak naslano, tak i nasladko:

  1. Lokše naslano jsou tradiční přílohou k pečené drůbeži a nahrazují tak knedlíky. Můžeme je plnit šunkou, uzeným masem, sýrem nebo dušeným kysaným zelím. Luxusní lahůdkou jsou lokše plněné husími nebo kachními játry.
  2. Lokše nasladko potíráme povidly, sypeme mletým mákem a cukrem. Místo povidel můžeme použít marmeládu, kterou mají rády hlavně děti. Placky zdobíme zakysanou smetanou, tvarohem, ovocem i čokoládou.

Zkuste si k svatomartinské husičce připravit kromě bramborových knedlíků také pár placek - lokší. Určitě jim přijdete na chuť - a pokud ne, naplňte je zbytky masa a zelí a vytvořte si moravské tortilly:

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli