Louhované pečivo: Rady a tipy pro přípravu slaných preclíků a jiných tvarů
Louhované pečivo se vyznačuje pevnou, hladkou, křupavou, tmavě hnědou kůrkou a vláčným středem. Tyto vlastnosti jsou potřebné u slaného pečiva, u kterého vyžadujeme delší trvanlivost - u preclíků, tyček a různých bulek.
Preclíky a tyčky jsou typické pro stánkový prodej - jsou šikovné do ruky, dlouho vydrží a nejsou mastné. Připravují se z tuhého kynutého těsta, které se po vykynutí a tvarování louhuje ve vařící vodě. Poradíme vám, jak si takové pečivo připravit.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těsto na louhované pečivo
Postupujeme jako u klasického kynutého těsta:
- Do mísy dáme 500 g hladké mouky (vytvoříme do ní důlek), špetku cukru a kostičku droždí. Zalijeme 150 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
- Do kvásku přidáme 40 g sádla nebo másla, 150 ml teplého mléka a špetku soli. Těsto dobře vypracujeme a necháme ho pod utěrkou kynout.
- Po vykynutí těsto rozválíme na válečky a ty různě tvarujeme do podoby tyček, preclíků, srdcí nebo kroužků, ale taky z něj můžeme vykrájet bagely a bulky.
Jak se louhuje slané pečivo
Rozhodně nepoužíváme louh, ale jedlou sodu Bicarbonu:
- Do 1 litru vařící vody nasypeme 50 g (1 sáček) jedlé sody.
- Odpočinuté tvary postupně vložíme do lázně a necháme je 1 minutu vařit. Pak je obracečkou vyjmeme a klademe na pečicí papír na plech.
- Oschlé tvary pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou nebo vločkovou solí, kmínem, mákem nebo sezamem.
- Každý tvar ostrým nožem nařízneme. Plech vložíme do trouby a pečivo upečeme do hněda - řez v něm zůstane krásně bílý.
Louhované pečivo má příjemně nahořklou příchuť a uvnitř vláčnou střídku. Z těsta lze vytvořit jakékoli tvary - osmičky, oválky nebo houstičky. Když je jednou ochutnáte, budete si je už připravovat častěji.
Komentáře