Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky jsou tradičním cukrovím, které by rozhodně nemělo na vánočním stole chybět. Rohlíčky voní vanilkou a použitou přísadou, kterou jsou mandle, lískové nebo vlašské ořechy, ale i mletý mák.

Pečení cukroví končí s poslední adventní nedělí. Kuchařky se chlubí počtem druhů a ukazují si fotky svých výtvorů. Někdy se najde druh cukroví, který stojí za to vyzkoušet - například vanilkové rohlíčky pro alergiky, kde ořechy nahradí mák.

Jak připravit makové rohlíčky

Na 2 plechy malých rohlíčků si připravíme:

  • 200 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 80 g mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

Ze všech přísad vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak vyvalujeme dlouhé válečky, které pokrájíme na 5–6 cm kousky, zatočíme do tvaru půlměsíce a vložíme na plech. Rohlíčky po upečení obalujeme v cukru s vanilkou.

Pokud se chcete vyhnout ořechům, ale neholdujete ani máku, zkuste si podle našeho videa připravit bezořechové vanilkové rohlíčky, které vám budou jistě také chutnat:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky