Malá roládka potěší stejně jako ta velká. Navíc z ní můžeme připravit minidortíky
Roláda je oblíbený cukrářský výrobek, který tvoří plát těsta, naplněný marmeládou, krémem nebo nádivkou. Roládu po zabalení ozdobíme jako dort a po ztuhnutí krájíme na řezy, které připomínají šnečí ulitu.
Rolády se řadí mezi nejoblíbenější moučníky - možná i proto, že jejich příprava nepatří mezi ty nejsložitější. Když nastane chvíle, kdy potřebujeme jen malý zákusek ke kávě pro hosta, pro kamarádku nebo jako pozornost pro přítele, je právě roláda skvělou volbou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu malé rolády
Potřebujeme 3 vejce, cukr, mouku, olej a kypřicí prášek (nemusí být):
- 3 žloutky ušleháme s 1 lžicí moučkového cukru do světlé pěny.
- 3 lžíce oleje vmícháme ke konci do žloutkové pěny a prošleháme.
- 3 bílky se špetkou soli důkladně vyšleháme do pevného sněhu.
- 3 lžíce hladké mouky smícháme s 1/2 lžičkou kypřicího prášku.
Do ušlehaných bílků postupně vmícháme žloutkovou pěnu a mouku a pomalu promícháme metlou, abychom z těsta nevyhnali bublinky. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chceme mít jistotu, že se těsto nepřilepí, potřeme papír olejem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C dozlatova.
Jak naplnit a smotat roládku
Připravíme si krém, kterým budeme moučník plnit a odložíme si část ke zdobení.
- Plát těsta potřeme krémem. V létě se hodí osvěžující náplň s příchutí citrusů nebo jiného ovoce. Roládu smotáme do pevného válečku, který položíme na potravinářskou fólii a pevně zabalíme jako knedlík. Jen tak budou řezy krásně kulaté. Váleček vložíme do lednice a necháme ho ztuhnout.
- Roládu potřeme zbývajícím krémem. Na fólii nasypeme obalovací směs - kokos, strouhané oříšky, osmažené plátky mandlí, čokoládovou rýži. Na směs položíme váleček a nadzvedáváním okrajů fólie ho v drti jemně oválíme. Roládku přesuneme na podnos nebo na prkénko ke krájení.
Jak vkusně servírovat roládku
Vkusně podávat roládku lze více způsoby.
- Celou roládku zdobíme po celé délce jako dlouhý dort - kopečky krému či šlehačky, ovocem, hoblinkami čokolády. Při servírování ji krájíme na řezy.
- Trojúhelníky z roládky vypadají jako zákusky. Nakrájíme je ostrým nožem, který máčíme v horké vodě. Vzniknou stejné výseče, které zdobíme jednotlivě.
- Minidortíky připravíme nakrájením válečku na 4–5 cm dlouhé špalíčky (předem odkrojíme konce), které postavíme řezem dolů na podnos. Krémem nebo šlehačkou zdobíme zákusky stejně, jako kdybychom zdobili dortíky. Při krájení pak moučník vypadá jako mini točený dort se svislými proužky těsta a krému.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejjednodušší roláda je ze světlého nebo tmavého piškotového těsta, potřená marmeládou nebo šlehačkou. Ovoce nebo čokoláda moučník doladí k dokonalosti. Na přípravu obou roládek se podívejte ve videu:
Sladké drobečky
Množství těsta je určeno na plech o velikosti 24x36 cm včetně okrajů. Pokud dáme miniroládkám přednost před velkou roládou a jedna nestačí, připravíme dvojité množství na velký plech. Upečený plát rozřízneme napůl (mezi dvěma delšími stranami) a každou polovinu smotáme do samostatné roládky.
Komentáře