Neodolatelné marokánky: Jakmile ochutnáte, jedna marokánka vám stačit nebude
Marokánky jsou cukroví, které dokáže okouzlit už prvním soustem. Spojení čokolády, ovoce, oříšků a medu jen těžko odoláte. Jakmile ochutnáte jednu, zjistíte, že ruce samy sahají po další. Připravte se na dobrotu, která zmizí z talíře jako první.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat marokánky
Marokánky možná vypadají na první pohled složitě, ale s naším návodem si s nimi poradíte bez obtíží.
- Na jednu dávku marokánek budete potřebovat 250 ml smetany ke šlehání,
150 g nesolených arašídů, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce, 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g másla, 1 lžíci medu a čokoládu na polevu. - Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a začněte zahřívat. Potom přidejte med, máslo a krátce provařte.
- Přisypte mouku, kandovanou pomerančovou kůru, sušené ovoce a arašídy. Směs zamíchejte a provařte. Výsledkem bude hustá lepivá hmota.
- Tip 1: Nebojte se experimentovat a zvolte sušené ovoce podle libosti. Mohou to být datle, rozinky, meruňky, brusinky, švestky...
- Lžící tvořte hromádky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Každou hromádku malinko zmáčkněte na placičku.
- Marokánky pečte v troubě 10–15 minut.
- Po vychladnutí marokánky z jedné strany namočte nebo pomažte čokoládovou polevou.
- Tip 2: Čokoládovou polevu uděláte jednoduše ve vodní lázni, ve které rozpustíte 100 g kvalitní čokolády, do které přidáte 10 g kokosového oleje (zhruba dvě čajové lžičky).
Podívejte se na celý postup v následujícím videonávodu, který vás provede postupem krok po kroku. Nezapomeňte se také kouknout na komentáře pod receptem, ve kterých najdete užitečné rady a tipy.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře