Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neodolatelné marokánky: Jakmile ochutnáte, jedna marokánka vám stačit nebude
Zdroj: Toprecepty

Marokánky jsou cukroví, které dokáže okouzlit už prvním soustem. Spojení čokolády, ovoce, oříšků a medu jen těžko odoláte. Jakmile ochutnáte jednu, zjistíte, že ruce samy sahají po další. Připravte se na dobrotu, která zmizí z talíře jako první.

Marokánky jsou původem ze severní Afriky, ale postupně se rozšířily do celého světa. Tyto dokonalé sladké placičky plné ovoce, ořechů a medu, polité čokoládou, patří mezi oblíbené vánoční laskominy. Díky těmto ingrediencím je můžeme zařadit mezi zdravější typ cukroví, takže nemusíme mít ani přílišné výčitky svědomí, pokud jich sníme o trochu více. Hlavně je nezapomeňte dobře schovat před případnými "ujídači", jinak vám na Vánoce žádné nezbydou.

Jak udělat marokánky

Marokánky možná vypadají na první pohled složitě, ale s naším návodem si s nimi poradíte bez obtíží.

  1. Na jednu dávku marokánek budete potřebovat 250 ml smetany ke šlehání,
    150 g nesolených arašídů, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného nebo sušeného ovoce, 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g másla, 1 lžíci medu a čokoládu na polevu. 
  2. Nejdříve předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. 
  3. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a začněte zahřívat. Potom přidejte med, máslo a krátce provařte. 
  4. Přisypte mouku, kandovanou pomerančovou kůru, sušené ovoce a arašídy. Směs zamíchejte a provařte. Výsledkem bude hustá lepivá hmota.
  5. Tip 1: Nebojte se experimentovat a zvolte sušené ovoce podle libosti. Mohou to být datle, rozinky, meruňky, brusinky, švestky...
  6. Lžící tvořte hromádky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Každou hromádku malinko zmáčkněte na placičku.  
  7. Marokánky pečte v troubě 10–15 minut. 
  8. Po vychladnutí marokánky z jedné strany namočte nebo pomažte čokoládovou polevou
  9. Tip 2: Čokoládovou polevu uděláte jednoduše ve vodní lázni, ve které rozpustíte 100 g kvalitní čokolády, do které přidáte 10 g kokosového oleje (zhruba dvě čajové lžičky). 

Podívejte se na celý postup v následujícím videonávodu, který vás provede postupem krok po kroku. Nezapomeňte se také kouknout na komentáře pod receptem, ve kterých najdete užitečné rady a tipy. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli