Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak na zdravé vánoční cukroví. Nebojte se netradičních surovin. Výsledek vás překvapí!
Top recepty

Předvánoční čas je prostoupen přípravou cukroví. Do surovin na vánoční pečení můžeme zařadit i ty méně tradiční, ale pro naše zdraví často vhodnější. Výsledek nás nejspíš příjemně překvapí. Jaké zdravé suroviny se nabízí?

Oblíbené je pečení s použitím špaldové mouky nebo ovesných vloček. Za ochutnání stojí jáhlové nepečené kuličky. Kromě ořechů používáme často mák, sezam a jiná semínka. Zajímavou surovinou je karob se svou "kakaovou" chutí. 

Pečivo ze špaldové mouky

Špaldová mouka se získává pomletím pšenice špaldy - obiloviny, která neprošla šlechtěním. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Pečení z jemně mleté špaldové mouky je snadné, používáme ji obdobně jako obyčejnou mouku. Pečeme z ní vanilkové rohlíčky, perníčky a nejrůznější drobné pečivo. Nejhodnotnější je čerstvě mletá. 

Sušenky z ovesných vloček

Z ovesných vloček pečeme především různé sušenky, placičky a hromádky, které doplňujeme sušeným a kandovaným ovocem. Přidáváme do nich vlašské ořechy nebo strouhaný kokos. Ovesné vločky používáme také do nepečených kuliček společně s předem namočeným sušeným ovocem, kokosem a mletými ořechy.

Pečivo z pohankové mouky

Pohanková mouka je bezlepková, stejně jako mouka rýžová nebo kukuřičná. Její chuť je výrazná, oříšková. Výživná hodnota pečiva, do kterého přidáme pohankovou mouku, se výrazně zvýší. Tato mouka je vhodná pro sladké i slané pečení a vaření. Obvykle ji mícháme s moukou obyčejnou. Můžeme vyzkoušet doporučené recepty uživatelů z našeho receptáře.

Další tipy na bezlepkové pečení

V našem receptáři jsou zařazeny další osvědčené recepty na bezlepkové pečení. Mezi nimi jsou recepty na perníčky, vanilkové rohlíčky a další drobné pečivo, které je vhodné pro slavnostní příležitosti. Zaujme starý recept na bezlepkové žloutkové cukroví.

Nepečené kuličky z jáhel a kokosu

Jáhly nejprve propláchneme vodou, pak je spaříme a pozvolna uvaříme do změknutí. Po vychladnutí je používáme jako základ hmoty pro přípravu nepečených kuliček, většinou společně s kokosem. Dovnitř kuliček můžeme vložit mandli.

Cukroví z karobu

Karob (svatojánský chlebíček) má chuť, která připomíná kakao. I použití je obdobné. Obsahuje mnoho bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa obsahuje menší množství tuku a neobsahuje kofein. Jeho chuť je přirozeně sladká. Koupíme ho v prodejnách zdravé výživy.

Medové pečivo

Med je oblíbené sladidlo, které používáme hlavně do perníčků, ale i do dalšího drobného pečiva. Můžeme vyzkoušet medovníkové koule podle receptu z našeho receptáře. Obyčejný cukr lze nahradit jiným sladidlem např. třtinovým cukrem.

Cukroví ze sušeného ovoce

Sušené ovoce je vydatné a sladké, používáme ho jako přírodní sladidlo. Před použitím do nepečeného cukroví ho předem namočíme a pomeleme nebo rozmixujeme. Rozinky i další sušené ovoce krájíme nadrobno a přidáváme do placiček z ovesných vloček nebo do perníkového závinu.

Fíky a datle v nepečeném cukroví

Fíky a datle používáme jako základ nepečeného cukroví - kuliček, hvězdiček, kostek, "salámu". Jsou chutné a přirozeně sladké, proto další přislazování už není třeba. Po tomto vydatném cukroví se budeme cítit sytí. 

Mrkvové pečivo 

Jemně strouhaná mrkev je výborným přídavkem do těst na drobné tvary, kterým předá pěknou zlatavou barvu. I křehké mrkvové pečivo můžeme zařadit mezi cukroví, zvlášť když z těsta připravíme drobné úhledné kousky.

Sezamové cukroví

Sezamové semeno používáme nejen do slaného, ale i do sladkého pečiva. Mleté semeno přidáváme do nepečených kuliček. Nejlepší je čerstvě mleté. Před mletím ho můžeme nasucho opražit na pánvi, získá tím jemnou oříškovou chuť. Meleme ho pomocí elektrického kávomlýnku nebo jiných elektrických přístrojů.

Makové cukroví

Do svátečního pečiva využijeme modrý i bílý mák. Meleme ho buď ručním mlýnkem, nebo elektrickým kávomlýnkem. Cukroví, do kterého přidáváme ořechy a semena, je syté a výživné. Mák je důležitým zdrojem vápníku.

Kokosové cukroví

Kokos používáme nejen do oblíbených pečených kokosek, ale i do nepečeného cukroví. Cukroví se strouhaným kokosem krásně doplní talíře s vánočním cukrovím. Kromě strouhaného kokosu využijeme ve sladké kuchyni kokosové mléko.

Cukroví s vlašskými ořechy

Vlašské ořechy jsou pro nás snadno dostupné, výživné, zdravé a chutné. A navíc jsou nedílnou součástí mnoha oblíbených vánočních druhů cukroví - přidáváme je, ať už mleté nebo jemně krájené, do těst a náplní nebo vcelku jimi zdobíme drobné pečivo.

Mandlové cukroví

Mandle, podobně jako vlašské ořechy, používáme do vánočního pečiva nebo na jeho zdobení. Před použitím je krátce spaříme, hned ochladíme a oloupeme z nich slupku. Po spaření to jde krásně.

Můžeme vybírat ještě z mnoha dalších receptů na vánoční cukroví, které obsahují hodnotné suroviny. Zajímavé jsou diskuze pod jednotlivými recepty, které nám pomohou cukroví podle méně obvyklého postupu správně připravit.

 

 

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům