Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S blížícím se listopadem se krátí čas také ke svatomartinským oslavám, na kterých nesmí chybět oblíbené tradiční rohlíčky. Ať už jim říkáte zahýbáky, podkovy, podkovičky nebo rohlíky, vždy jde o skvělou pochoutku.

Svatomartinské hodování se neobejde bez pečené husy, zelí a knedlíků, ale ani bez vína či klasických rohlíčků, na které se nejvíce těší naši nejmenší. Ať už zvolíte přípravu svatomartinských rohlíků z kynutého či nekynutého těsta, neprohloupíte.

Jak snadno připravit martinské podkovy

Na těsto k přípravě 18 kusů martinských rohlíků budete potřebovat 180 g vody, 1 žloutek, 1/2 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, strouhanou citronovou kůru, 1 špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru (20 g), 30 g cukru, 50 g změklého másla a 15–17 g čerstvého droždí.

Na náplň si připravte 250 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých nezdobených perníků nebo piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 1-2 lžíce rumu a 1 bílek.

K pomazání rohlíků je potřeba 1/2 rozšlehaného vejce a k finálnímu posypání pak ořechy nebo mandle.

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte rozdrobené droždí, přidejte zbytek surovin a vypracujte kynuté těsto, které následně nechte asi hodinu kynout.
  2. Během kynutí těsto jednou či dvakrát propracujte a nechte opět narůst.
  3. Připravte ořechovou náplň - mleté ořechy spařte vroucím mlékem, promíchejte a přidejte k ostatním potřebným surovinám na náplň.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a z každé utvořte bochánek. Ty nechte pod utěrkou 810 minut odpočinout.
  5. Bochánky těsta pak rozválejte na kruhové pláty a rozřízněte je na šestiny.
  6. Na širší část výseče ve tvaru podobnému trojúhelníku položte náplň (pozor na množství), těsto opatrně zaviňte a rohlíčky zahněte do tvaru podkovy.
    Tip: Každý trojúhelník můžete před plněním rozválet na širší straně ještě více do šířky - výsledné rohlíčky jsou pak delší a lépe se tvarují do žádoucích podkov.
  7. Hotové rohlíčky vkládejte (v rozumném rozestupu - ještě nabydou) na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte asi 30 minut dokynout.
  8. Nakynuté podkovy potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy či plátky mandlí a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 18–20 minut.

Svatomartinské rohlíčky nemusíte plnit pouze ořechovou nádivkou. Fantazii a chutím se meze nekladou - použijte vaši oblíbenou náplň nebo jejich kombinaci.

Komentáře

Další tipy a triky