Martinské podkovy: Přivítejte svatého Martina těmi nejchutnějšími rohlíčky
S blížícím se listopadem se krátí čas také ke svatomartinským oslavám, na kterých nesmí chybět oblíbené tradiční rohlíčky. Ať už jim říkáte zahýbáky, podkovy, podkovičky nebo rohlíky, vždy jde o skvělou pochoutku.
Svatomartinské hodování se neobejde bez pečené husy, zelí a knedlíků, ale ani bez vína či klasických rohlíčků, na které se nejvíce těší naši nejmenší. Ať už zvolíte přípravu svatomartinských rohlíků z kynutého či nekynutého těsta, neprohloupíte.
Mohlo by vás zajímat
Jak snadno připravit martinské podkovy
Na těsto k přípravě 18 kusů martinských rohlíků budete potřebovat 180 g vody, 1 žloutek, 1/2 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, strouhanou citronovou kůru, 1 špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru (20 g), 30 g cukru, 50 g změklého másla a 15–17 g čerstvého droždí.
Na náplň si připravte 250 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých nezdobených perníků nebo piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 1-2 lžíce rumu a 1 bílek.
K pomazání rohlíků je potřeba 1/2 rozšlehaného vejce a k finálnímu posypání pak ořechy nebo mandle.
- Ve vlažné vodě rozmíchejte rozdrobené droždí, přidejte zbytek surovin a vypracujte kynuté těsto, které následně nechte asi hodinu kynout.
- Během kynutí těsto jednou či dvakrát propracujte a nechte opět narůst.
- Připravte ořechovou náplň - mleté ořechy spařte vroucím mlékem, promíchejte a přidejte k ostatním potřebným surovinám na náplň.
- Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a z každé utvořte bochánek. Ty nechte pod utěrkou 8–10 minut odpočinout.
- Bochánky těsta pak rozválejte na kruhové pláty a rozřízněte je na šestiny.
- Na širší část výseče ve tvaru podobnému trojúhelníku položte náplň (pozor na množství), těsto opatrně zaviňte a rohlíčky zahněte do tvaru podkovy.
Tip: Každý trojúhelník můžete před plněním rozválet na širší straně ještě více do šířky - výsledné rohlíčky jsou pak delší a lépe se tvarují do žádoucích podkov. - Hotové rohlíčky vkládejte (v rozumném rozestupu - ještě nabydou) na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte asi 30 minut dokynout.
- Nakynuté podkovy potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy či plátky mandlí a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 18–20 minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Svatomartinské rohlíčky nemusíte plnit pouze ořechovou nádivkou. Fantazii a chutím se meze nekladou - použijte vaši oblíbenou náplň nebo jejich kombinaci.
Komentáře