Jednoduché svatomartinské rohlíčky: Ze šlehačkového těsta jsou křehoučké a výborné třeba s ořechovou náplní
5. 11. 2024 Vaření
Na výborné rohlíčky se nemusíte zdržovat s kynutým těstem. Upečte si jednoduché svatomartinské rohlíčky s vynikající ořechovou náplní, které tradičně patří k svatomartinskému posvícení.
Jednoduché svatomartinské rohlíčky
Svátek svatého Martina se blíží a při jeho příležitosti se chystávají pořádné hody. Na stole by neměla chybět dozlatova vypečená husička a také svatomartinské rohlíčky.
Toto výborné sladké pečivo je možné připravit několika způsoby. Ten nejtradičnější je z kynutého těsta, které je zdlouhavější na přípravu. My si ale často chceme ušetřit práci, ale také si zároveň pochutnat. Připravujeme proto jednoduché nekynuté svatomartinské rohlíčky, ve kterých často bývá smetana ke šlehání, připravit je můžeme i z tvarohového těsta.
Mohlo by vás zajímat
Jakou náplň do svatomartinských rohlíčků
Křehké a chutné rohlíčky ze šlehačkového těsta je třeba také naplnit. Uvnitř svatomartinských rohlíčků obvykle bývá ořechová, případně maková náplň. Zvolit si ale můžeme jinou oblíbenou náplň, kterou si nejraději vychutnáváme: tvarohovou, pudinkovou nebo třeba povidlovou.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Na jednoduché svatomartinské rohlíčky potřebujete: 225 g hladké mouky, 1 lžíci moučkového cukru, 2 žloutky, 125 g změklého másla, 75 ml smetany ke šlehání a špetku soli. Na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo1 vanilkový cukr).
Jak na to? Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, přidejte žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujte nelepivé těsto. Těsto můžete zpracovat i v robotu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
Mezitím připravte ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojte tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidejte ořechy. Hotovou náplň uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto zvažte a rozdělte na 5 dílů. Každý vytvarujte do koule. Těsto rozválejte dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájejte trojúhelníky. Na každý trojúhelník dejte ořechovou náplň a kraje těsta potřete bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte na náplň, srolujte a vytvarujte rohlíček. Okraje rohlíčku stiskněte mezi prsty, aby se těsto spojilo.
Hotové rohlíčky dávejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip: Upečte si nekynuté svatomartinské rohlíčky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká