Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové sušenky pochází z Dánska. Jsou tvořeny jen moukou, máslem, cukrem a dochucovadly, které od sebe odlišují jednotlivé druhy. Sušenky mají nejčastěji tvar koleček a věnečků - tento tvar však není podmínkou.

Máslové sušenky neboli sladké keksy byly v minulosti stálým sortimentem obchodů s potravinami. I když je často vystřídaly americké cookies, španělské magdalenky, německé biscuits nebo anglické shortbread, zůstaly křehké máslové sušenky nejoblíbenější dobrotou dětí i dospělých.

Jak připravit těsto na máslové sušenky

Základní těsto tvoří pouze 3 nebo 4 ingredience:

Všechny suroviny zpracujeme robotem na hladké a jemné těsto. Pudinkový prášek jemnost znásobí, ale pokud ho v těstě nechceme, nahradíme ho 100 g hladké mouky - doporučujeme dvounulku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v chladu (v létě v lednici) přes noc odpočinout.

Jak na vykrajované máslové sušenky

Odpočinuté těsto rozválíme na 0,5 cm silný plát, ze kterého pomocí vykrajovátek vykrájíme kolečka, oválky či věnečky.

  • Razítka na těsto jsou způsobem, jak udělat obyčejné sušenky více atraktivní nebo díky motivům vhodné pro určitá období během roku (Vánoce, Velikonoce). 
  • Strukturovaný váleček vytvoří na plátu těsta vytlačovaný vzor - teprve po rozválení z něj vykrájíme sušenky, které budou mít hezký plastický povrch.
  • Obyčejná vidlička, kráječ na brambory, kostkovaná plocha paličky na maso nebo špička lisu na citróny svým otiskem ozdobí rovná kolečka těsta.

Jak vytvořit stříkané máslové sušenky

Vypracujeme hladké, jemné a měkké těsto, které lze vytlačovat zdobičkou.

  • Použijeme lis na cukroví, mlýnek na maso nebo trezírovací sáček se zdobičkou. Tvárné těsto navrstvíme do sáčku nebo lisu a vytlačováním tvoříme ozdobné pásky, které stáčíme do koleček nebo půlměsíčků.
  • Ještě řidším těstem stříkáme na plech růžičky, esíčka či kroužky, které můžeme před pečením posypat hrubým krystalovým cukrem, semínky nebo skořicí. Po upečení je necháme vychladnout na plechu, jsou křehké.

Sušenky mohou být doma neustále k dispozici, když nás honí mlsná nebo potřebujeme rychlou svačinku pro děti. Rozdrcené sušenky tvoří základ nepečených dortů a zahustí dětskou přesnídávku nebo krém.

Pokud si budete chtít vyzkoušet přípravu křehkých máslových sušenek, nechte se inspirovat naším videem:

Sladké drobečky

Těsto na sušenky můžeme ochutit vanilkou, kakaem, čokoládovými pecičkami, citrusovou kůrou nebo strouhanou tonka fazolí. Výraznou chuť získáme použitím koření, jako je skořice, hřebíček, anýz. Některé sušenky ochutí rum nebo vaječný koňak, jiné zase marmeláda, kterou slepíme kousky k sobě. Sušenky nahradí tradiční vánoční linecké cukroví, které vykrájíme do neutrálních tvarů.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli