Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát považujeme za jarní zeleninu, přestože je k dostání celoročně. Nejlepší špenát je ale ten, který jsme právě sklidili ze zahrady - umyté listy můžeme konzumovat bez tepelné úpravy, co nejdříve po sklizni, nebo je využijeme v teplé kuchyni.

Možností zpracování špenátu je mnoho - dušený špenát nejčastěji podáváme s bramborami a vařeným vajíčkem nebo jím plníme palačinky, špenát je také oblíbenou součástí jarních nádivek a náplní do slaného pečiva z listového těsta, výtečně se hodí do slaných koláčů i pizzy. A v neposlední řadě ze špenátu můžeme uvařit výbornou polévku.

Špenátová polévka z protlaku

Velmi jednoduchou a rychlou polévku uvaříme z mraženého špenátového protlakuNa tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přilijeme vodu nebo vývar a když začne voda vařit, přidáme povolený špenát, sůl a pepř. Vše společně povaříme, ochutíme rozetřeným česnekem, za stálého míchání ještě přidáme rozšlehaná vajíčka a na závěr vlijeme smetanu. Krátce dovaříme a můžeme podávat. Polévka má hned po uvaření krásnou barvu, proto ji servírujeme co nejdříve.

Tip 1: Polévka bude na pohled ještě lákavější, když ji na talíři ozdobíte smetanou, doplníte vařeným vajíčkem a přidáte několik květů sedmikrásek. Naše babičky špenátovou polévku podávaly s některým svítkem nebo s krutonky z pečiva.

Polévka ze špenátových listů

Polévku připravujeme i z čerstvě sklizených špenátových listů. Listy nejprve dobře omyjeme (nesmí v nich zůstat zemina ze záhonů nebo drobný hmyz) a necháme krátce okapat. Baby špenát (drobné listy) můžeme nechat v celku, ale větší špenátové listy obvykle posekáme nadrobno. Se špenátem se lépe pracuje, když ho nejprve spaříme horkou vodou - výrazně se mu tím zmenší objem. Naše babičky spařený špenát mlely, my ho jednoduše rozmixujeme. Pak již při vaření polévky pokračujeme stejně jako u polévky se špenátovým protlakem.

Tip 2: Do špenátové polévky se obvykle dává smetana ke šlehání, ale můžeme použít i smetanu zakysanou. Podle některých receptů lze také ke konci vaření do polévky přimíchat nastrouhanou nivu.

 
Následující videorecept vám ukáže, jak uvařit jednoduchou špenátovou polévku se smetanou a nivou. Můžete ji vyzkoušet s námi.                                                                                                         

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky