Medovníkové kuličky sladce voní a lahodně chutnají. Pojďte si je s námi udělat
Medovníkové kuličky krásně voní medem, karamelem a napříště také domovem. Protože když se do jejich tvoření pustíte, bude váš domov krásně provoněný tímto báječným cukrovím, které všem chutná, a tuto vůni si všichni zapamatují. Doporučujeme udělat pořádnou dávku, protože medovníkových kuliček není nikdy dost.
Medovníkové kuličky řadíme mezi nepečené cukroví, ale v tomto případě to není tak docela pravda. Budete na ně potřebovat upéct medové pláty, které po vychladnutí rozdrtíte a použijete jako základ těchto luxusních kuliček. Pláty ale nejsou jedinou možností, do kuliček totiž snadno zpracujete polámané perníčky nebo odkrojky a nepoužité zbytky medovníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Báječné medovníkové kuličky
Podle receptu na medovníkové kuličky z úvodního videa nejprve upečte medové pláty. Můžete je připravit jeden až dva dny před výrobou medovníkových kuliček, ale nevadí, když se do tvoření pustíte vzápětí po upečení.
- Na základní dávku plátů budete potřebovat 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 vajíčka, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu. Na krém ještě počítejte 1 karamelové kondenzované mléko a 200 g másla.
- Prosátou mouku smíchejte s jedlou sodou.
- Přidejte rozpuštěné máslo, med, moučkový cukr a vajíčka. Společně vše vypracujte na vláčné a nelepivé těsto.
- Z těsta vyválejte dvě placky, můžete pracovat mezi fóliemi. Placky rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Plechy vložte do trouby předehřáté na 180 °C a placky pečte přibližně 10 minut. Řiďte se podle vlastní trouby, některá peče rychleji, jiná pomaleji. Upečené placky nechte zchladnout.
- Než placky vychladnou, podejte si z ledničky máslo a nechte je změknout na pokojovou teplotu.
- Zchladlé placky nalámejte a pak je vložte do mixéru. Poté je rozmixujte.
- Vyšlehejte změklé máslo s karamelovým kondenzovaným mlékem. Pokud nemáte koupené karamelové mléko, můžete si je připravit sami. Podívejte se, jak nechat kondenzované mléko zkaramelizovat.
- V míse smíchejte krém s rozmixovanými medovými pláty. Část rozmixovaných plátů ale odložte, budete je potřebovat na obalení medovníkových kuliček.
- Vypracovanou medovníkovou hmotu dejte na 2 hodiny odpočinout a ztuhnout do ledničky.
- Pak už se pusťte do tvarování. Vytvarované kuličky ještě obalte v odložených drobečcích.
- Voňavé medovníkové kuličky uchovávejte v chladu.
Medovníkové kuličky patří k cukroví, které se připravuje až těsně před Vánocemi. Nejlepší jsou totiž čerstvé. A, co si budeme povídat, zrovna tohle cukroví patří mezi nejohroženější, protože rodina bude chtít pořád ochutnávat.
Doporučujeme vám ještě další recepty z cyklu Nepečené Vánoce, podle videí se snadno naučíte kokosové kuličky v čokoládě, griliášky, kávová zrna, vosí hnízda nebo Raffaello kuličky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře