Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami: Upečte si dobrotu z podzimních surovin
Možná máte někdy potíže dopřát si svou denní porci ovoce a zeleniny. Skvělým řešením je přidat je do moučníku. Nejenže ho příjemně ochutí a výsledek je mnohem zajímavější, než když těsto připravíte pouze z mouky.
Tento recept je obohacený o oříšky, med a sušené ovoce, které výsledku dodají ještě plnější chuť i výživovou hodnotu. Podzim by se neobešel bez voňavého koření, jako je to perníkové, skořice nebo citrónová kůra. Možná vás překvapí přidání třtinového cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na medovo-perníkové kostky
Již z úvodu je zřejmé, že tento moučník je bohatý na spoustu surovin. Pojďte se podívat přímo na recept na medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami, kde si můžete jednotlivé položky odškrtávat. Nemáte-li všechny, můžete je různě zaměňovat, a to třeba dýni za mrkev, brusinky za rozinky či třtinový cukr za řepný.
Jak připravit medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami
Pokud máte všechny suroviny po ruce, můžete se těšit na originální chuť moučníku, kterou podtrhuje nezaměnitelná, jemně karamelová příchuť třtinového cukru.
- Nejprve vložte do mísy změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem vše vyšlehejte do nadýchané pěny. Potom očistěte dýni a nahrubo ji nastrouhejte.
- Do vyšlehané žloutkové směsi přimíchejte tekutý med. Přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, dýni, brusinky a nasekané oříšky. Poté vsypte zbytek mouky smíchaný se sodou a vypracujte hladké těsto.
- Z bílků a jedné polévkové lžíce citrónové šťávy ušlehejte tuhý sníh. Ten nakonec opatrně a zlehka vmíchejte do těsta.
- Připraveným těstem naplňte formu nebo plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
- Švestky omyjte, nakrájejte na osminky, pokapejte rumem a rozložte je na povrch těsta. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Zda je moučník upečený, ověřte špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotový.
- Po upečení nechte moučník vychladnout, přelijte ho čokoládovou polevou a ozdobte nastrouhanou čokoládou, ovocem nebo šlehačkou.
Nechte se inspirovat také přehledem teplých nápojů, které si můžete k moučníku připravit, a které příjemně zahřejí v chladnějších dnech. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře