Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami: Upečte si dobrotu z podzimních surovin
Zdroj: Toprecepty

Možná máte někdy potíže dopřát si svou denní porci ovoce a zeleniny. Skvělým řešením je přidat je do moučníku. Nejenže ho příjemně ochutí a výsledek je mnohem zajímavější, než když těsto připravíte pouze z mouky.

Tento recept je obohacený o oříšky, med a sušené ovoce, které výsledku dodají ještě plnější chuť i výživovou hodnotu. Podzim by se neobešel bez voňavého koření, jako je to perníkové, skořice nebo citrónová kůra. Možná vás překvapí přidání třtinového cukru.

Suroviny na medovo-perníkové kostky

Již z úvodu je zřejmé, že tento moučník je bohatý na spoustu surovin. Pojďte se podívat přímo na recept na medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami, kde si můžete jednotlivé položky odškrtávat. Nemáte-li všechny, můžete je různě zaměňovat, a to třeba dýni za mrkev, brusinky za rozinky či třtinový cukr za řepný.

Jak připravit medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami

Pokud máte všechny suroviny po ruce, můžete se těšit na originální chuť moučníku, kterou podtrhuje nezaměnitelná, jemně karamelová příchuť třtinového cukru.

  1. Nejprve vložte do mísy změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem vše vyšlehejte do nadýchané pěny. Potom očistěte dýni a nahrubo ji nastrouhejte.
  2. Do vyšlehané žloutkové směsi přimíchejte tekutý med. Přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, dýni, brusinky a nasekané oříšky. Poté vsypte zbytek mouky smíchaný se sodou a vypracujte hladké těsto.
  3. Z bílků a jedné polévkové lžíce citrónové šťávy ušlehejte tuhý sníh. Ten nakonec opatrně a zlehka vmíchejte do těsta.
  4. Připraveným těstem naplňte formu nebo plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
  5. Švestky omyjte, nakrájejte na osminky, pokapejte rumem a rozložte je na povrch těsta. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Zda je moučník upečený, ověřte špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotový.
  6. Po upečení nechte moučník vychladnout, přelijte ho čokoládovou polevou a ozdobte nastrouhanou čokoládou, ovocem nebo šlehačkou.

Nechte se inspirovat také přehledem teplých nápojů, které si můžete k moučníku připravit, a které příjemně zahřejí v chladnějších dnech. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky