Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Minutky jsou rychlá jídla, která jsou na stole za pár minut - na rozdíl od hotovek, které připravujeme i několik hodin před konzumací. V restauraci se připravují na žádost zákazníka a doma jimi řešíme nedostatek času.

Minutková jídla se připravují z kvalitních surovin určených pro rychlou tepelnou úpravu - smažení a pečení. V restauracích patří mezi dražší položky v menu. Domácí minutky jsou rychlovky, které nasytí rodinu i jednotlivce, když není čas na hotovky. 

1/16

    2 z 16

    Patizonová minutka

    Patizonová minutka

    Minutky nemusí být jen z masa. Úroda dýní a cuket zaručuje čerstvost a vitamíny v jednoduchém zeleninovém jídle, které připravíme z kousků patizonu orestovaného na lžíci oleje. K opečenému patizonu přidáme plátky česneku, kolečka cibule a koření a znovu opékáme. Směs osolíme a horkou podáváme s chlebem.

    3 z 16

    Kachní prsa jako minutka

    Kachní prsa jako minutka

    Celá kachní prsíčka pomalu opečeme na suché pánvi, dokud nepustí tuk - ale neotáčíme je! Povrch osolíme a posypeme kořením. Pak je dopečeme na 200 °C v troubě - trvá to 8–10 minut. Než se prsa upečou, připravíme si ve výpeku z masa zeleninu, kterou jen rychle orestujeme a osolíme.

    4 z 16

    Kuřecí stir-fry s rýží

    Kuřecí stir-fry s rýží

    Stir-fry se připravuje v pánvi wok, která perfektně rozvádí teplo po celém svém povrchu. Pánev musí být maximálně rozpálená, než do ní vhodíme nudličky masa obalené ve škrobu. Až se maso zatáhne, vyjmeme ho a přidáme cibuli, česnek a zeleninu v pořadí podle doby přípravy. Vrátíme maso a směs v pánvi prohodíme.

    5 z 16

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Orientální a asijská kuchyně se vyznačují rychlou a jednoduchou přípravou - orestováním surovin na rozpálené pánvi. Když postavíme vodu na uvaření asijských nudlí, máme dost času na nakrájení jednotlivých ingrediencí a jejich osmažení v horkém tuku. Nakonec vmícháme okapané nudle a ještě chvíli smažíme.

    6 z 16

    Hrníčkový perník do 5 minut

    Hrníčkový perník do 5 minut

    Moučníky z mikrovlnky můžeme považovat za sladké minutky. Smícháním mouky, cukru, vajec, mléka a kypřicího prášku získáme těsto, které vlijeme do máslem vymazaného hrnku nebo silikonové misky. Moučník vlníme 3–4 minuty na nejvyšší výkon a dalších 5 minut ho necháme v troubě dojít.

    7 z 16

    Vepřová minutka s medem a Tandoori masala

    Vepřová minutka s medem a Tandoori masala

    Vepřovou kýtu pokrájíme na nudličky a naložíme na chvíli do marinády s indickým kořením. Než se maso namarinuje, pokrájíme cibuli, česnek a papriky na kousky. Maso zprudka orestujeme na tuku, vyndáme ho a místo něj opečeme zeleninu. Pak vše smícháme, podlijeme, povaříme a zahustíme troškou škrobu.

    8 z 16

    Žraločí steak na oreganu

    Žraločí steak na oreganu

    Žraločí maso sice koupíme jen málokdy, ale když budeme mít štěstí, bude žraločí steak jedinečnou lahůdkou. Posypeme ho kořením na ryby a zelenými bylinkami a opečeme na pánvi na tuku. Když získá zespoda zlatou barvu, otočíme ho a dopečeme. Nakonec přidáme máslo, necháme ho rozpustit a podáváme.

    9 z 16

    Minutkový kuřecí guláš

    Minutkový kuřecí guláš

    Kuřecí maso je pro minutkové vaření skvělou volbou. Pokrájíme ho na kousky a opečeme spolu s cibulí, dokud se nezatáhne. Posypeme ho mletou paprikou, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a podusíme. Mezitím uvaříme rýži nebo nakrájíme koupený knedlík. Guláš zahustíme trochou mouky a do půl hodiny můžeme obědvat.

    10 z 16

    Letní rychlé rizoto

    Letní rychlé  rizoto

    Rizoto je dalším jídlem, které připravíme jen za několik minut. Na másle nebo trošce oleje orestujeme kulatozrnnou rýži, dokud nezačne zlátnout. Pokud spěcháme, použijeme rýži předvařenou. Přidáme mraženou zeleninu a pokud máme vepřovou konzervu, použijeme ji také. Rizoto přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme.

    11 z 16

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Minutkové houby jsou lahůdkou, kterou připravíme nejen z lesních hub, ale i z žampiónů nebo hlívy. Očištěné a pokrájené houby nasypeme do rozpáleného oleje nebo sádla a opékáme je, dokud nezčervenají a nezačnou vonět. Pak je teprve osolíme, okořeníme a ihned podáváme - například s pečivem.

    12 z 16

    Hovězí steak s omáčkou z Nivy a libečku

    Hovězí steak s omáčkou z Nivy a libečku

    Steak se připravuje z drahé hovězí svíčkové a zaslouží si tak tu nejlepší péči. Silný plát masa stačí těsně před přípravou potřít trošičkou oleje. Vložíme ho do rozpáleného tuku a osmažíme ho z obou stran po 4 minutách. Po vyndání z pánve necháme steak odpočinout pod alobalem. Solíme ho a pepříme až na talíři.

    13 z 16

    Minutková krůtí játra

    Minutková krůtí játra

    Křehká vepřová, kuřecí a krůtí játra potřebují jen krátký čas k přípravě. Před smažením je nesolíme, aby neztvrdla - pouze je osušíme a vložíme do rozpáleného oleje. Až je otočíme, musíme se připravit na to, že budou prskat - ale vytrvejme. Za pár minut zakrojíme do jatýrek měkoučkých jako máslo.

    15 z 16

    Grilovaná masa v bylinkové směsi

    Grilovaná masa v bylinkové směsi

    Grilované maso patří k minutkovým pokrmům. Křehké a šťavnaté maso připravíme naložením do marinády. Plátky položíme na rozpálený rošt a opékáme několik minut z každé strany. Zbylou marinádou maso v průběhu grilování potíráme. Vedle masa můžeme opéct topinky, bramborové lupínky nebo plátky zeleniny.

    16 z 16

    Medailonky z panenky

    Medailonky z panenky

    Panenka je nejoblíbenějším druhem vepřového masa. Jemné, křehké, přitom šťavnaté plátky naložíme do česnekové marinády smíchané s kořením. Druhý den plátky namočíme do vajíček rozšlehaných se škrobem, prudce orestujeme na pánvi, vyndáme do misky a přikryjeme alobalem. Ve výpeku opečeme zeleninu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli