Jak uvařit jednoduchou mrkvovou polévku. Je krásně barevná a příjemně chutná
Zeleninové polévky nám rády vařily naše babičky a právě mrkvová polévka je jednou z nich. Má krásnou barvu a příjemně zasytí, její příprava je snadná a rychlá. Na kostičky nakrájené brambory se do ní výborně hodí, stejně jako muškátový oříšek.
Mrkev je zelenina, kterou milují i děti. Je to hlavně díky její příjemně sladké chuti a také atraktivní barvě. Hodí se k jídlu zasyrova i po tepelné úpravě. V mnoha polévkách je právě mrkev obvyklou složkou, nicméně polévka z našeho článku je přece jen něčím výjimečná. Kromě brambor a mrkve v ní totiž není jiná zelenina.
Jak uvařit mrkvovou polévku
Na 4 porce budete potřebovat 4 mrkve, 2 lžíce světlé domácí jíšky (z másla a mouky), 2 lžíce másla, 250 ml 12% smetany, 1 litr zeleninového vývaru, 4 brambory, sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek a trochu smetany na ozdobu.
- Nejprve mrkev očistěte a omyjte, pak ji nastrouhejte nahrubo.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte máslo a na něj dejte nastrouhanou mrkev. Při mírné teplotě ji restujte asi 10 minut. Mohlo by vás zajímat, jak správně restovat zeleninu.
- Na orestovanou mrkev nalijte horký zeleninový vývar, osolte, přidejte nakrájené brambory a nechte pozvolna vařit.
- Mezitím připravte světlou jíšku - na másle osmahněte hladkou mouku, ale brzy ji odstavte, aby jíška neztmavla.
- Když budou brambory téměř měkké, přidejte do polévky jíšku a také smetanu. Společně povařte cca 20 minut.
- Během vaření ještě polévku dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, také ji dosolte.
- Jakmile bude polévka dovařená, hned ji můžete servírovat. Každý sám si svou porci pokape trochou smetany.
Polévku si můžete uvařit podle následujícího videoreceptu:
Jak pozměnit mrkvovou polévku
Mrkvovou polévku můžete uvařit i trochu jinak. Vybrali jsme pro vás několik tipů.
- Výborná je s vločkami nebo s česnekovými krutonky.
- Můžete do ní přidat další zeleninu, třeba brokolici, květák nebo luštěniny (červenou čočku).
- Ještě výraznější barvu získáte, když polévku lehce ochutíte kurkumou.
- Odlišné chuti a konzistence dosáhnete také rozdílným zpracováním mrkve - můžete ji strouhat (nahrubo či najemno) i krájet (na kostičky, kroužky či hranolky).
- Mrkvovou polévku je možné dokonce rozmixovat dohladka - krémové polévky jsou velmi chutné a oblíbené.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře