Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové polévky nám rády vařily naše babičky a právě mrkvová polévka je jednou z nich. Má krásnou barvu a příjemně zasytí, její příprava je snadná a rychlá. Na kostičky nakrájené brambory se do ní výborně hodí, stejně jako muškátový oříšek.

Mrkev je zelenina, kterou milují i děti. Je to hlavně díky její příjemně sladké chuti a také atraktivní barvě. Hodí se k jídlu zasyrova i po tepelné úpravě. V mnoha polévkách je právě mrkev obvyklou složkou, nicméně polévka z našeho článku je přece jen něčím výjimečná. Kromě brambor a mrkve v ní totiž není jiná zelenina.

Jak uvařit mrkvovou polévku

Na 4 porce budete potřebovat 4 mrkve, 2 lžíce světlé domácí jíšky (z másla a mouky), 2 lžíce másla, 250 ml 12% smetany, 1 litr zeleninového vývaru, 4 brambory, sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek a trochu smetany na ozdobu.
  1. Nejprve mrkev očistěte a omyjte, pak ji nastrouhejte nahrubo.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a na něj dejte nastrouhanou mrkev. Při mírné teplotě ji restujte asi 10 minut. Mohlo by vás zajímat, jak správně restovat zeleninu.
  4. Na orestovanou mrkev nalijte horký zeleninový vývar, osolte, přidejte nakrájené brambory a nechte pozvolna vařit.
  5. Mezitím připravte světlou jíšku - na másle osmahněte hladkou mouku, ale brzy ji odstavte, aby jíška neztmavla. 
  6. Když budou brambory téměř měkké, přidejte do polévky jíšku a také smetanu. Společně povařte cca 20 minut
  7. Během vaření ještě polévku dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, také ji dosolte.
  8. Jakmile bude polévka dovařená, hned ji můžete servírovat. Každý sám si svou porci pokape trochou smetany

Polévku si můžete uvařit podle následujícího videoreceptu:

Jak pozměnit mrkvovou polévku 

Mrkvovou polévku můžete uvařit i trochu jinak. Vybrali jsme pro vás několik tipů.

  • Výborná je s vločkami nebo s česnekovými krutonky.
  • Můžete do ní přidat další zeleninu, třeba brokolici, květák nebo luštěniny (červenou čočku).
  • Ještě výraznější barvu získáte, když polévku lehce ochutíte kurkumou.
  • Odlišné chuti a konzistence dosáhnete také rozdílným zpracováním mrkve - můžete ji strouhat (nahrubo či najemno) i krájet (na kostičky, kroužky či hranolky).
  • Mrkvovou polévku je možné dokonce rozmixovat dohladka - krémové polévky jsou velmi chutné a oblíbené.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky