Bujabéza

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Polévky 5 názorů

Suroviny

600-800 g rybího filé (správně by polévka měla obsahovat nejméně 6 druhů mořských ryb, ovšem to je určitě jednoduché v zemi původu - ve Francii, u nás už komplikovanější... Takže když použijeme pouze filé nebo tresku, bude nám chutnat stejně dobře...)
5 šalotek
3-4 stroužky česneku
5 rajčat
1 lžíce rajčatového pyré
1 pórek
200 ml suchého bílého vína
600 ml rybího vývaru (nebo zeleninového vývaru s přidáním rybí omáčky)
olivový olej
citrónová šťáva
bobkový list
tymián
rozmarýn
šalvěj
pepř
sůl
(Do surovin by měl patřit i fenykl, já ho ovšem nedávám - nechutná...)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku (případně fenykl), rajský protlak a zalijeme vínem. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kastrolu. Vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, šalvěj (po 1-2 větévkách nebo lístkách) a vaříme 10 minut.
    Poté přidáme na kostky nakrájenou rybu a vaříme ještě dalších 10 minut.
    Dochutíme citrónem, pepřem, solí, rybí omáčkou a případně doladíme špetkou cukru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

    Zobrazit další alternativy

    Ohodnoťte recept: Bujabéza

    • Renča Renča(neregistrovaná)

      javascript:; chutná!

      Odpovědět

    • pipre pipre

      Elizo, nejen krásná fotka, ale i recept je parádní:yes:2.

      Odpovědět

    • JanaDorazinova JanaDorazinova

      Eli, já než jakýkoliv recept hodnotím, pořádně si ho přečtu, nedávám body jen za fotku, takže vím, že bych to docela asi i mohla, jenže, jestli by mne polévka zasytila, když si odpoledne můžu dát tak rajče, nebo kousek broskve? A pak až večeři.

      Odpovědět

    • Eliza Eliza(autorka receptu)

      Janinko, to je NAPROSTO dietní. Žádná mouka, jen netučná ryba, zelenina a 2 lžíce olivového oleje (na 4 porce!). Pro dietu ideální... Já bych do toho šla... Mám ještě jeden argument - bylinky voní doslova po celém bytě ;-)

      Odpovědět

    • JanaDorazinova JanaDorazinova

      Eli, super, hned bych si dala, ale file a drůbeží je teď mou hlavní stravou, jako hlavní jídlo, polévky v mém jídelníčku nejsou:-//.:yes::yes::yes:

      Odpovědět

    TIP dne na email

    Tématické fráze: rybí polévka bujabéza polévka bujabéza bujavéza bujabesa buabeza bujanéza rybí bujabéza buabesa boujabeza bujabéza polévka bujabese bulabeza bujabeza rybí polévka bujabáza recept rybi polévka bujabéza bajabeza bujabéza bez rajčat buabeza-rybí polévka bujabéza z tresky buiabeza

    Zapomněl/a jsem heslo