Linecké tvarohové řezy: Lahodnou dobrotu ke kávě vylepšíte nastrouhanou mrkví
Pláty z lineckého těsta, které odděluje bohatá vrstva tvarohu, to jsou klasické linecké řezy, které možná znáte hlavně s nastrouhanými jablky. Zkuste ale do těsta tentokrát přidat mrkev, výsledek vás příjemně překvapí.
Také vám linecké řezy z úvodního videa evokují víkendovou návštěvu u babičky, kdy se vůně máslového těsta nese celým bytem a talíř s nakrájenými kousky mizí před očima, jak se té chuti nemůže nikdo z návštěvníků nabažit? Je na čase tuto klasiku ale něčím ozvláštnit, co třeba mrkví? Základ těsta zůstává stejně lahodný, jen je moučník díky mrkvi zbarvený lehce do oranžova (ideální moučník na podzim) a je vláčnější. Vnitřní vrstvu v tomto případě tvoří tvaroh. Nezapomeňte se podívat na videorecept, který vám usnadní pečení.
Jak upéct linecké mrkvové řezy
Na těsto na 1 plech budete potřebovat 300 g polohrubé a 300 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody (nebo 1 balíček kypřicího prášku), 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku citronové kůry, 250 g mrkve, 2 žloutky, 250 g másla a špetku soli.
Na tvarohovou náplň si připravte 500 g měkkého tvarohu v kostce, 5 lžic cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a 4 bílky (reálně tedy spotřebujete 4 celá vejce).
- Prosetou mouku smíchejte se všemi sypkými ingrediencemi.
- Žloutky oddělte od bílků, očištěnou mrkev nastrouhejte najemno.
- 2 žloutky společně s máslem a mrkví propojte se zbytkem surovin a vypracujte hladké těsto a zabalené ve folii ho dejte chvíli uležet do lednice.
- Tip 1: Když máslo necháte chvíli změknout při pokojové teplotě, bude se vám těsto lépe zpracovávat.
- Všechny bílky ušlehejte v tuhý sníh.
- Tip 2: Pokud chcete mít jistotu, že vyšleháte dokonalý sníh, přidejte do bílků před šleháním špetku soli nebo lžíci studené vody.
- Utřete tvaroh s cukrem a žloutky a následně do něj jemně vmíchejte tuhý sníh.
- Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na 4 díly, a ty rozválejte na tloušťku cca 4 mm.
- 2 rozválené pláty rozložte na plech a rozetřete na ně tvarohovou náplň, kterou uhladíte a přikryjete zbylými dvěma vyválenými pláty.
- Pečte v troubě rozehřáté na 175 ° po dobu zhruba 45 minut.
Mohlo by vás zajímat
Hotový moučník můžete v případě potřeby ještě posypat moučkovým cukrem. Pak už stačí jen nakrájet, uvařit dobrou kávu a bez výčitek si zamlsat.
Komentáře