Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové kuličky z obchodního domu Ikea zná snad úplně každý. Někteří je milují tolik, že na ně do Ikea chodí, i když ani nejdou nakupovat. Pokud to máte do Ikea daleko, můžete si je připravit snadno i doma.

Připravit masové kuličky z mletého těsta zvládne každý, ale připravit takové kuličky, aby chutnaly jako ty z obchodního domu Ikea, to už chce trochu cviku. Anebo se řiďte tímto videoreceptem a připravíte kuličky i s typickou omáčkou k nerozeznání od těch obchoďákových.

Jak připravit masové kuličky „Ikea“

K přípravě masových kuliček budete potřebovat hovězí a vepřové mleté maso, použít můžete i masový mix. Smetanovou omáčku vykouzlíte z masového vývaru a jen několika málo dalších surovin. Seznam všech potřebných ingrediencí na masové kuličky s omáčkou najdete v receptu.

  1. Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibuli.
  2. V míse dobře promíchejte hovězí a vepřové mleté maso, orestovanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, sůl, tymián, mletý pepř, vejce a mléko.
  3. Přidejte takové množství strouhanky, aby se hotová směs nelepila. Většinou postačí jen trocha strouhanky.
  4. Z hmoty vytvarujte malé kuličky a orestujte je v rozpáleném oleji.
  5. Z rozpuštěného másla a mouky vymíchejte jíšku.
  6. K jíšce přidejte vývar, smetanu, sůl, dijonskou hořčici a sójovou omáčku. Vařte, dokud směs nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  7. Masové kuličky vsypte do hotové omáčky a ještě chvíli je povařte.

Hotový pokrm můžete doplnit stejně jako v Ikea loupanými bramborami, ale bude výborný i s hranolky nebo americkými bramborami. Lžička brusinek bude pomyslnou třešničkou na dortu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli