Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně jednoznačně patří na každý sváteční stůl a je milovanou omáčkou po celé generace. Mnoho rodin si střeží svůj recept na svíčkovou jako rodinný poklad, při vaření se můžete inspirovat i tímto báječným receptem.

Jestliže můžeme vybrat jednu věc, která je naší národní pýchou, je to zaručeně svíčková na smetaně. Tato omáčka je plná chutí díky kořenové zelenině a báječně ji doplňují pečené maso, domácí knedlíky a sladký terčík ze šlehačky a brusinek.

Jak uvařit svíčkovou na smetaně

Podívejte se na kompletní recept na svíčkovou na smetaně z úvodního videa. Většina z nás má tuto omáčku spojenou se vzpomínkami na babiččinu kuchyni, která vždy stmelila celou rodinu u jednoho stolu.

Na přípravu poctivé svíčkové budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve očistěte zeleninu a poté ji nakrájejte na drobné kousky, případně zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Špek na špikování nakrájejte na silnější špalíčky a poté do masa vyřízněte nožem díry, do kterých zasunete kousek špeku. Aby se maso snadněji špikovalo, můžete kousky špeku vložit na chvíli do mrazáku pro zpevnění.
  3. Nyní předehřejte troubu na 200 °C. Maso ze všech stran osolte a opepřete. V hrnci rozpusťte sádlo, na kterém opečte maso ze všech stran, po zatažení maso vyjměte a odložte stranou.
  4. Do výpeku v hrnci přidejte divoké koření, také kořenovou zeleninu a vše restujte dozlatova až zlatohněda. Na zeleninu můžete nasypat lžíci cukru, který zkaramelizuje a dodá omáčce krásnou barvu. V případě, že by se zelenina připalovala, přidejte 2 lžíce vody.
  5. Dále přisypte nakrájenou cibuli a pokračujte v restování.
  6. Jakmile získá zelenina zlatavou barvu, vraťte k ní opečené maso podlijte hovězím vývarem, aby bylo maso přibližně z poloviny ponořené.
  7. Přikryjte pokličkou, vložte do trouby a snižte teplotu na 180 °C. Maso pečte zhruba 1,5–2 hodiny a podle potřeby podlévejte vývarem, otáčejte a dochuťte hořčicí.
  8. Měkké maso vytáhněte z hrnce a odložte stranou. Ze zeleninového základu odstraňte všechno koření a omáčku rozmixujte dohladka.
  9. Mouku nyní rozmíchejte ve smetaně a za stálého míchání metličkou vlijte do omáčky, aby se zahustila. Omáčku provařujte asi 20 minut.
  10. Omáčku na závěr dochuťte solí, citronovou kůrou i šťávou. Na zjemnění omáčky přidejte kousek másla.
  11. Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité jemnou omáčkou. Jako přílohu zvolte kynuté či karlovarské knedlíky. Omáčku dozdobte terčíkem z plátku citronu s kopečkem šlehačky a brusinek.

Svíčková na smetaně je často zkouškou dovedností pro začínající hospodyňky, avšak s videonávodem jej i ony zvládnou na jedničku. Podívejte se také na časté chyby při přípravě svíčkové omáčky, těch je potřeba se vyvarovat a dodržovat přesný postup v receptu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky