Česká kuchyně: Jak uvařit svíčkovou na smetaně, milovanou královnu mezi českými jídly
Svíčková na smetaně jednoznačně patří na každý sváteční stůl a je milovanou omáčkou po celé generace. Mnoho rodin si střeží svůj recept na svíčkovou jako rodinný poklad, při vaření se můžete inspirovat i tímto báječným receptem.
Jestliže můžeme vybrat jednu věc, která je naší národní pýchou, je to zaručeně svíčková na smetaně. Tato omáčka je plná chutí díky kořenové zelenině a báječně ji doplňují pečené maso, domácí knedlíky a sladký terčík ze šlehačky a brusinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit svíčkovou na smetaně
Podívejte se na kompletní recept na svíčkovou na smetaně z úvodního videa. Většina z nás má tuto omáčku spojenou se vzpomínkami na babiččinu kuchyni, která vždy stmelila celou rodinu u jednoho stolu.
Na přípravu poctivé svíčkové budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve očistěte zeleninu a poté ji nakrájejte na drobné kousky, případně zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Špek na špikování nakrájejte na silnější špalíčky a poté do masa vyřízněte nožem díry, do kterých zasunete kousek špeku. Aby se maso snadněji špikovalo, můžete kousky špeku vložit na chvíli do mrazáku pro zpevnění.
- Nyní předehřejte troubu na 200 °C. Maso ze všech stran osolte a opepřete. V hrnci rozpusťte sádlo, na kterém opečte maso ze všech stran, po zatažení maso vyjměte a odložte stranou.
- Do výpeku v hrnci přidejte divoké koření, také kořenovou zeleninu a vše restujte dozlatova až zlatohněda. Na zeleninu můžete nasypat lžíci cukru, který zkaramelizuje a dodá omáčce krásnou barvu. V případě, že by se zelenina připalovala, přidejte 2 lžíce vody.
- Dále přisypte nakrájenou cibuli a pokračujte v restování.
- Jakmile získá zelenina zlatavou barvu, vraťte k ní opečené maso a podlijte hovězím vývarem, aby bylo maso přibližně z poloviny ponořené.
- Přikryjte pokličkou, vložte do trouby a snižte teplotu na 180 °C. Maso pečte zhruba 1,5–2 hodiny a podle potřeby podlévejte vývarem, otáčejte a dochuťte hořčicí.
- Měkké maso vytáhněte z hrnce a odložte stranou. Ze zeleninového základu odstraňte všechno koření a omáčku rozmixujte dohladka.
- Mouku nyní rozmíchejte ve smetaně a za stálého míchání metličkou vlijte do omáčky, aby se zahustila. Omáčku provařujte asi 20 minut.
- Omáčku na závěr dochuťte solí, citronovou kůrou i šťávou. Na zjemnění omáčky přidejte kousek másla.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité jemnou omáčkou. Jako přílohu zvolte kynuté či karlovarské knedlíky. Omáčku dozdobte terčíkem z plátku citronu s kopečkem šlehačky a brusinek.
Svíčková na smetaně je často zkouškou dovedností pro začínající hospodyňky, avšak s videonávodem jej i ony zvládnou na jedničku. Podívejte se také na časté chyby při přípravě svíčkové omáčky, těch je potřeba se vyvarovat a dodržovat přesný postup v receptu.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře