Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně je královnou mezi pokrmy české kuchyně. Tato omáčka je pověstným slavnostním jídlem, proto ji vaříme vždy při důležitých událostech. Poradíme, jak připravit tuto báječnou omáčku.

Abychom uvařili chuťově dokonalou svíčkovou omáčku, je třeba dodržet několik zásad přípravy masa i zeleniny. Příprava omáčky i pečení masa vyžaduje více času, ale výsledek zaručeně stojí za to a celá rodina vás vychválí až do nebes.

1

Jak vznikl název svíčková omáčka?

Název svíčková na smetaně je odvozený od pojmenování masa, zejména jeho tvaru (svalu), kterému se říkalo svíce či svíčka. Později se této části masa začalo říkat svíčková. Správně bychom měli nazývat tento pokrm hovězí svíčková pečeně na smetaně.

2

Jaké maso volíme na svíčkovou omáčku?

Na tuto tradiční omáčku volíme hovězí svíčkovou, což je bederní sval ležící na vnitřní straně roštěnce a patřící k nejlepším a také nejdražším částem hovězího masa. Na místo svíčkové často volíme také hovězí kulatou plec, kterou nazýváme falešná svíčková. Je křehká, šťavnatá a chuťově výrazná.

3

Proč protýkáme maso na svíčkovou?

Protýkání špekem přináší vnitřní šťavnatost v mase tam, kde by jinak působilo poměrně suše. Špek při pozvolném dušení postupně povoluje, pouští tuk a tak nějak přirozeně doplňuje šťavnatost masa.

4

Jak restovat maso na svíčkovou?

Očištěné maso svážeme provázkem, aby drželo stejný tvar, a ze všech stran je osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme tuk a maso ze všech stran zprudka orestujeme do zlatavé barvy. Orestované maso odložíme do pekáčku.

5

Z jaké zeleniny připravujeme svíčkovou?

Na svíčkovou omáčku používáme zejména petržel, mrkev, celer a také cibuli. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a poté restujeme dozlatova na pánvi s výpekem z masa, ale tak abychom zeleninu nepřipálili.

6

Jaké koření dáváme do svíčkové?

Svíčková se neobejde bez základního koření jako je bobkový list, nové koření a také celý pepř. Koření přidáváme ihned do základu do pekáče, ve kterém budeme dusit maso. Nesmíme pak zapomenout před pasírováním všechny kuličky a listy vytáhnout.

7

Jak zahušťujeme svíčkovou?

Všechny tradiční omáčky včetně svíčkové zahušťujeme klasickou jíškou. Stačí zpěnit v kastrůlku máslo, zasypat hladkou moukou a míchat, dokud nevznikne hnědá jíška. Jíšku zalijeme šťávou přecezenou z pekáče s masem.

8

Kdy přidáváme smetanu do svíčkové?

Omáčku zjemňujeme smetanou vždy až na konci vaření a po nalití smetany do omáčky ji pouze jemně prohříváme, nesmí se vařit, jinak hrozí to, že se smetana rychle srazí. Doporučujeme používat smetanu ke šlehání, která je odolnější proti srážení.

9

Čím ochucujeme svíčkovou?

S ochucením svíčkové bychom měli začít již při restování zeleniny, kterou posypeme cukrem, aby došlo ke zkaramelizování. Poté základ zalijeme octem, který musíme nechat řádně odpařit. Po tomto kroku vmícháme hořčici a zalijeme vývarem. Na konci vaření můžeme omáčku dochutit solí, cukrem či citrónovou šťávou.

10

Jakou přílohu volíme ke svíčkové?

Ke svíčkové na smetaně nejčastěji volíme jako přílohu knedlíky. Tuto oblíbenou přílohu si můžeme jednoduše připravit i doma, a to jak kynutý houskový, tak i karlovarský knedlík

Pojďte si tuto báječnou hovězí pečeni na smetaně připravit krok za krokem podle videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám povedla.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více