Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčkovou na smetaně řadíme mezi tradiční sváteční pokrmy na české tabuli. Tato klasická omáčka má několik možností přípravy a každý ji dochucujeme trochu jiným způsobem. Jakých chyb se ale vyvarovat? Dopouštějí se jich nejen začátečníci.

Dobrá svíčková omáčka je krémová, béžové barvy s dokonale vyváženou nasládlou chutí. Základ omáčky je připravený z kořenové zeleniny, kterou pečeme společně s hovězím masem. Propasírovaný zeleninový základ můžeme zahustit jíškou, zjemníme ho smetanou ke šlehání a dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.

Časté chyby při vaření svíčkové

U vaření tradičních omáček musíme dodržovat základní postupy, abychom docílili skvěle připraveného pokrmu. Těchto chyb je třeba se vyvarovat:

  1. Nahořklá omáčka: Kořenovou zeleninu restujeme vždy pouze dozlatova, pakliže bychom ji restovali déle, bude se připékat a tím může nahořknout. Díky tomu bude bohužel i výsledná omáčka s nahořklou pachutí. Pokud vysledujeme počátek připékání, stačí zeleninu podlít malou trochou vody.
  2. Málo zredukovaný ocet: Když využíváme k vaření ocet, měli bychom dávat pozor na to, zda je řádně zredukovaný. V opačném případě bude kyselost v omáčce příliš vysoká a pokazí veškerou chuť.
  3. Zahuštění jíškou: Svíčkovou vždy zahušťujeme světlou jíškou, kterou připravíme z másla a hladké mouky. Díky správně připravené jíšce nám nevzniknou v omáčce nevzhledné hrudky, jako to bývá u mouky smíchané s vodou.
  4. Zjemnění smetanou: Smetanu přidáváme na zjemnění až ke konci dochucování, a pak ji pouze prohříváme nikoli vaříme. V kyselém prostředí hrozí, že se smetana může začít srážet. Vybíráme vždy tučnější smetanu ke šlehání.

Pojďte si připravit báječnou domácí svíčkovou na smetaně podle názorného videoreceptu, se kterým ji hravě zvládne i úplný začátečník. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více