Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický okurkový salát s octovou zálivkou je neodmyslitelnou součástí mnoha obědů. Připravte si ho s námi podle "nesmrtelných" norem, na které nedáme dopustit. Recepty podle ČSN se totiž vždy (a všem) povedou.

Okurkových salátů existuje nespočetně. Můžete připravit klasický okurkový salát, pikantní salát nebo například řecké tzatziki. Ať se rozhodnete pro jakýkoliv typ tohoto oblíbeného salátu, rozhodně nesáhnete vedle. Jak ale na ten klasický?

Jak připravit okurkový salát podle ČSN

Na 10 porcí okurkového salátu, kdy jedna porce odpovídá zhruba 120 g, budete potřebovat 1,5 kg salátových okurek, 20 g soli, 20 g octa, 20 g vody, 30 g cukru a 1 g mletého pepře (případně podle chuti).

  1. Okurky oloupejte a následně nastrouhejte nahrubo či na tenké plátky podle vlastních preferencí.
  2. K nastrouhaným okurkám přisypte sůl a pečlivě pomíchejte.
  3. Následně přilijte ocet smíchaný s vodou, přisypte cukr, pepř a opět důkladně promíchejte.
  4. Pokud máte tu možnost, nechte salát před podáváním vychladit.
  5. Okurkový salát podávejte k libovolným slaným obědům.

Tip: Pokud trpíte nesnášenlivostí octa, vsaďte na citrónovou nebo limetkovou šťávu. Jsou čistě přírodní, čerstvé a o poznání méně dráždivé.

Díky nezapomenutelným normám je okurkový salát tak akorát slaný, sladký i kyselý - tak, jak ho známe z dětství. Jeho přípravou vás provede videonávod v úvodu.

Komentáře

Další tipy a triky