Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce se maceruje v alkoholu z mnoha důvodů - uvolní do něj chuť a vůni. Zároveň změkne a v moučnících je krásně vláčné. Alkohol i čokoláda ovoce konzervuje. Mají jedno společné - nikdy jich nemáme dost.

Ovoce, naložené v alkoholu, zná dobře každá kuchařka - rozinky v rumu jsou neobyčejně chutné ve svátečním i běžném pečivu. Při výrobě griottky zase zbydou alkoholem nasáklé višně, jako stvořené pro přípravu čokoládových pralinek.

Jak připravit ovoce v alkoholu

Alkohol působí jako konzervant, proto můžeme ovoce naložit do rumu či jiného alkoholu i několik měsíců před použitím. K tomu se hodí sušené ovoce, které do sebe alkohol natáhne, nabobtná, ale nekvasí - na rozdíl od čerstvého ovoce. To macerujeme v alkoholu krátce, jen aby se propojily chutě. Opilé ovoce použijeme do těsta na sladké pečivo, do pohárů pro dospělé nebo jen tak k zobání k televizi.

Jak namočit  ovoce v čokoládě

Do rozpuštěné čokolády můžeme máčet čerstvé ovoce, ale i sušené, které tak bude houževnatější, ale má více možností k využití. Ovoce v čokoládě je oblíbenou pochoutkou dětí na dětských oslavách, nejčastěji ve formě špízů. Sušené ovoce v čokoládě je chutným energetickým občerstvením na zimním výletě, k zobání při večerním posezení u televize i jako jedlý dárek pro přátele.

Taky se už v létě nemůžete dočkat, až slijete griottku a budete moci mlsat alkoholem nasáklé višně a třešně, které v obchodě nekoupíte? Na přípravu oblíbeného višňového likéru se podívejte ve videu:

Sladké drobečky

Spojením čokolády a ovoce, nasáklého alkoholem, může vzniknout spousta dalších dobrot - vánočního cukroví, nepečených kuliček, čokoládových pralinek a truffles. Osušené ovoce máčíme do čokolády nebo jím vyplňujeme čokoládové skořápky v pralinkových formičkách.

Komentáře

Další tipy a triky