Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou oblíbenou snídaní. Máte je radši nasladko nebo naslano? Pojďte s námi experimentovat
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Sladká vůně lívanců, která se prolíná s vůní rozpuštěného másla, nás o víkendu nutí vstát z postele dříve, než bychom chtěli. Nebo také vůně propečené slaniny. Která varianta lívanců u vás vyhraje?

Lívance jsou dokonalou snídaní, ale s vydatnou polévkou vám dobře poslouží i jako druhý chod oběda. Servírovat je můžete s čerstvým ovocem, ovocným rozvarem, tvarohem, marmeládou či povidly. Také se dají připravit naslano, např. se slaninou či špenátem.

Kynuté lívance

Základem těchto lívanců je droždí. Díky němu budou krásně nadýchané a vysoké. Potřebují však čas na vykynutí. Dbejte na těsto bez hrudek - pomocí metličky je pořádně promíchejte až do hladké a hustší konzistence.

Lívance bez kynutí

Zde nám ke kyprému těstu dopomůže prášek do pečiva. Nekynuté lívance jsou skvělou variantou v případě, že nemáte času nazbyt. Pokud však zjistíte, že vám doma prášek do pečiva chybí, nezoufejte. Můžete jej nahradit nebo připravit lívance tvarohové, také bez kynutí.

Sladké lívance

Lívance ve sladké verzi jsou stálicí téměř každé domácnosti. Těsto lze připravit klasicky kynuté či nekynuté, zároveň ale můžete zvolit variantu např. s kefírem, banány, jablky nebo třeba plněné. Takové lívance již není nutno s ničím kombinovat, dají se jíst samotné, bez jakékoliv přílohy.

Lívance naslano

Vyzkoušejte vynechat přebytečný cukr a připravte si slané lívance. Stačí do těsta zamíchat strouhaný sýr nebo šunku nakrájenou na malé kostičky, jindy uberte z tekuté ingredience a z části ji nahraďte špenátem rozmixovaným dohladka. Také lze do těsta vmíchat libovolná semínka či bylinky a lívance podávat se zeleninovými saláty, různými dipy či pomazánkami.

Jak smažit lívance

Smažení lívanců je velmi jednoduché - lze je připravit zcela bez tuku, pokud máte k dispozici pánev či lívanečník s nepřilnavým povrchem. Také můžete použít máslo, olej nebo sádlo, vždy však v minimálním množství. Jakmile z horní strany lívance zmizí bublinky, povrch se stane jednolitým a přestane být lesklým, můžete lívanec otočit. Pokud připravujete lívanců vetší množství, je vhodné je před podáváním uschovat v rozehřáté troubě. Stačí ji nahřát na 50 °C a vypnout, teplota se nějaký čas udrží a vy budete moci servírovat všechny porce zároveň a přitom stále teplé.

V receptu níže se můžete inspirovat ke snadné přípravě nekynutých lívanců, které jsou hotové během pár minut. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky