Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilé třešně: Vypeckované třešně zasypané cukrem a zalité vodkou se musí dva týdny uležet, pak skvěle ochutí poháry i moučníky
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Úroda třešní se vám letos vydařila a vy už nevíte, co s nimi? Právě v tu chvíli je ideální čas si je v nějaké formě uchovat na zbytek roku. Máte-li kompotů a marmelád plnou spíž, zkuste si je uložit trochu jinak, ve formě, z níž se vám možná i trochu zamotá hlava. Stačí, když je naložíte do vodky, rumu nebo nějaké pálenky.

Jak uchovat třešně na zimu?

Kdo by nemiloval třešně? Toto sladké ovoce je jedním z prvních, které si po jahodách můžeme v létě užívat. Dozrávají v tom nejhezčím čase, na konci školního roku a na začátku prázdnin, jen doba, kdy si je můžeme užívat, je moc krátká. Pokud jich tedy máte na zahradě dostatek, určitě stojí za to si je nějak uskladnit, abyste si jejich chuť mohli užívat i v zimních měsících. Nejjednodušší možností je si je zamrazit, můžete se pustit i do přípravy kompotů nebo džemů.

Pokud vás ovšem zavařování nebaví, zvolte jednodušší verzi, a sice naložení ovoce do alkoholu. Tento způsob konzervace ovoce je známý již dlouhá staletí, tzv. „brandy fruit“ (ovoce v brandy) se podávalo už jako dezert v dávných dobách, alkohol obohacený šťávou z ovoce pak sloužil jako výborný digestiv. Předností takto naložených třešní je to, že alkohol prodlouží jejich trvanlivost, navíc tak vznikne dobrota, která se báječně hodí do pohárů, dortů nebo si ji můžete jen tak uzobávat, když vás začne honit mlsná. Jen pozor, ať to pak s nimi nepřeženete, abyste se opilými třešněmi neopili sami.

Opilé třešně - vynikající chuťovka

K nakládání se hodí jakýkoliv druh třešní, i když o trochu lepší jsou šťavnaté a sladké srdcovky než chrupky. Klidně ale můžete použít i plané ptáčnice neboli třešně ptačí a vynikající jsou v této podobě rovněž višně. Příprava opilých třešní je snadná a kromě ovoce vám na ně stačí jen cukr, alkohol a vhodné sklenice.

Postup je pak už velmi jednoduchý. Omyté a odstopkované třešně se napěchují do sklenic a následně se přidá cukr nebo se jednotlivé vrstvy cukrem prosypávajíTřešně můžete předem i vypeckovat, abyste pak nemuseli plivat pecičky. Tuto směs už pak jen stačí nechat odležet do druhého dne nebo rovnou zalít alkoholem a nechat marinovat. 

Třešně, cukr a alkohol - dokonalé spojení

Opilé třešně se většinou připravují s rumem, ještě lepší však je neutrální vodka, případně lze použít i brandy, whisky, bourbon, gin nebo nějakou pálenku, nejlépe třešňovici. Ještě více pak zvýrazníte třešňovou chuť. Třešně je také dobré zakápnout trochou citronové šťávy, prodloužíte jejich trvanlivost a zajistíte jasnější barvu. Pro zajímavější chuť můžete do sklenice přidat i zrníčka z vanilkového lusku, která ale můžete nahradit i vanilkovým cukrem. Cukr se na tuto pochoutku hodí klasický bílý i třtinový, záleží jen na vás, kterému dáváte přednost. 

Třešně je hlavně nutné nechat dostatečně dlouho uležet, nejlépe na nějakém tmavém a chladném místě. Dejte jim minimálně dva týdny, ještě lepší ale budou po sedmi týdnech a vydrží až půl roku i déle. Čím delší dobu se totiž budou třešně namáčet, tím více alkoholu do sebe ovoce vsákne a také se více šťávy vylouhuje do lihoviny, která získá krásnou temnou barvu. Sklenici průběžně protřepávejte. O prvním otevření opilé třešně stále uchovávejte v chladu, dokud je nesníte. 

Recept na třešně ve vodce

Máte-li rádi podobné lehce opilé delikatesy, můžete si naložené třešně připravit třeba podle následujícího receptu. Odleželé třešně vám pak přijdou vhod ke zdobení mnoha dezertů. Využít se však dá šťáva z nich, třeba jako likér nebo rovněž na pokapání pohárů či jiných moučníků. Jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 1 kg třešní, 500 g cukru a 3 dl vodky nebo jiného alkoholu (množství alkoholu je orientační, důležité je, aby jeho hladina ve sklenici sahala cca 2 cm nad třešně). 

  1. Třešně opláchněte a proberte, všechny otlučené, měkké nebo poškozené plody dejte pryč. Odstopkujte je, případně stopky zkraťte na délku 1 cm. 
  2. Třešně napěchujte do dobře vymytých a vysterilovaných sklenic nebo jedné sklenice a naplňte ji těsně po okraj.
  3. Poté do sklenice nasypejte cukr. Do sklenice pak přilijte vodku a uzavřete sklenici víčkem. 
  4. Sklenici protřepávejte, dokud se cukr nerozpustí. 
  5. Postavte sklenici na chladné a tmavé místo alespoň na dva týdny nebo déle. Průběžně sklenici protřepávejte nebo převracejte.

Náš tip: Máte-li třešní dostatek, můžete si udělat ještě kompot podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více