Pečené kuře s nádivkou: Připravte slavnostní oběd plný vůní a vzpomínek na domov
Pečené kuře s nádivkou je sice časově náročnější na přípravu, ale vynaložená snaha se rozhodně vyplatí. Nádivka dodá kuřeti slavnostní nádech - s následujícím postupem dosáhnete zaručeně dokonalého výsledku.
Je nutné dodat, že pokud si dáte práci s přípravou nádivky, není ideální celou ji napěchovat do kuřete. Mnohem lepší je vnitřek kuřete naplnit pouze z poloviny a co největší část nádivky umístit těsně pod kůži. Také zbylá část nádivky se dá efektivně zužitkovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je potřeba na pečené kuře s nádivkou
Pokud jsme vás dostatečně namotivovali na pečené kuře s nádivkou, s jehož přípravou vám pomůže i praktický videonávod, připravte si 1 celé kuře. Dále 1 lžičku soli, 1 špetku mletého kmínu, 2 vrchovaté lžíce vepřového sádla. Na nádivku budete potřebovat 8 rohlíků, 200 ml mléka (nebo domácího vývaru), 100 g másla, 4 vejce, 0,5 lžičky soli (pokud je vývar solený, tak méně), 0,5 hrnku vyloupaných vlašských ořechů (nahrubo nasekaných), 2 stroužky česneku, čerstvou nebo sušenou petrželku. Na zbývající nádivku 10 dlouhých a tenkých plátků anglické slaniny.
Jak připravit pečené kuře s nádivkou
Nelekejte se následujícího množství kroků. Jsou důležité k tomu, aby byl váš výsledek dokonalý.
- Nejprve předehřejte troubu na 220 °C. Kuře důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou - nezapomeňte vypláchnout i břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, později se vám budou hodit na nádivku.
- Připravte nádivku. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti přibližně jednoho centimetru. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným (ale pouze vlažným) máslem. Touto směsí zalijte rohlíky a nechte je krátce nasáknout. Mezitím z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh.
- Do navlhlých rohlíků vmíchejte nasekané ořechy, sůl, oloupaný prolisovaný česnek a petržel. Nakonec opatrně zapracujte ušlehaný sníh, a to nejlépe tak, že směs zespodu podebírejte a lehce ji překládejte přes sníh.
- Částí hotové nádivky naplňte břišní dutinu kuřete, zbytek opatrně vsuňte pod kůži na prsou a napěchujte i pod kůži na krku. Zbylou nádivku vytvarujte do válečků (pokud se lepí, namočte si ruce do studené vody) a obalte je plátky slaniny.
- Pokud nemáte čas nebo chuť válečky tvořit, vymažte máslem formu na chlebíček či srnčí hřbet, nádivku do ní přeneste a navrch rozložte slaninu.
- Konce stehýnek svažte krátkým provázkem z přírodního materiálu - ideálně je předtím překřižte. Kuře tak získá kompaktnější tvar, stehýnka se nevysuší a maso zůstane šťavnaté. Otvory, kterými by mohla nádivka unikat, zajistěte párátky nebo jehlami.
- Kuře zvenku potřete dvěma lžícemi sádla (nejlépe rukama). Pokud nemáte nádivku uvnitř, přidejte ještě jednu lžíci sádla do břišní dutiny. Kuře osolte a posypte kmínem - se solí nešetřete, pomůže na kuřeti vytvořit křupavou kůži.
- Kuře položte do pekáčku, který je jen o málo větší než samotné maso. Pokud nemáte nádivku pod kůží na prsou, pečte nejprve prsní stranou dolů, aby maso zůstalo šťavnaté. V opačném případě ho uložte rovnou prsíčky nahoru a během pečení už neotáčejte.
- Jestliže nechcete, aby se kůže přichytila ke dnu, podložte kuře několika špejlemi. Nemáte-li je po ruce, použijte odříznuté konce křídel, které poslouží stejně dobře.
- Pekáček vložte do vyhřáté trouby a ihned snižte teplotu na 190 °C.
- Po 15 minutách přilijte do pekáčku šálek horké vody, ale nelijte ji přímo přes maso. Po dalších 15 minutách kuře vyjměte, otočte prsíčky nahoru, odstraňte podložení a do pekáčku přidejte nádivkové válečky. Pokud se nádivka peče zvlášť, vložte ji do trouby právě teď.
- Od této chvíle kuře každých 10–15 minut přelévejte výpekem. Pokud je šťávy málo, dolijte další šálek horké vody. Přibližně 40 minut po otočení by mělo být kuře hotové, v případě pečení s nádivkou uvnitř přidejte ještě asi 15 minut.
- Zda je kuře propečené, ověříte zapíchnutím tenkého nože do nejsilnější části masa. Pokud vytéká čirá šťáva, je hotovo. Růžová barva znamená, že je potřeba kuře ještě zhruba 15 minut dopéct.
- Upečené kuře vyjměte z trouby, celý pekáček zakryjte alobalem a nechte maso 5 minut odpočinout. Poté kuře nakrájejte, natrhejte nebo nasekejte podle chuti a případně odstraňte přebytečnou kůži.
Pokud vám pečené kuře s nádivkou připadá jako příliš velká výzva, nechte si tento recept na jindy a vyzkoušejte třeba pečené kuře na medu. To se na vánoční svátky také skvěle hodí - a není tak náročné na suroviny ani na čas.
Přejeme krásné sváteční chvíle a dobrou chuť.
Komentáře