Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře s nádivkou je sice časově náročnější na přípravu, ale vynaložená snaha se rozhodně vyplatí. Nádivka dodá kuřeti slavnostní nádech - s následujícím postupem dosáhnete zaručeně dokonalého výsledku.

Je nutné dodat, že pokud si dáte práci s přípravou nádivky, není ideální celou ji napěchovat do kuřete. Mnohem lepší je vnitřek kuřete naplnit pouze z poloviny a co největší část nádivky umístit těsně pod kůži. Také zbylá část nádivky se dá efektivně zužitkovat.

Co je potřeba na pečené kuře s nádivkou

Pokud jsme vás dostatečně namotivovali na pečené kuře s nádivkou, s jehož přípravou vám pomůže i praktický videonávod, připravte si 1 celé kuře. Dále 1 lžičku soli, 1 špetku mletého kmínu, 2 vrchovaté lžíce vepřového sádla. Na nádivku budete potřebovat 8 rohlíků, 200 ml mléka (nebo domácího vývaru), 100 g másla, 4 vejce, 0,5 lžičky soli (pokud je vývar solený, tak méně), 0,5 hrnku vyloupaných vlašských ořechů (nahrubo nasekaných), 2 stroužky česneku, čerstvou nebo sušenou petrželku. Na zbývající nádivku 10 dlouhých a tenkých plátků anglické slaniny.

Jak připravit pečené kuře s nádivkou

Nelekejte se následujícího množství kroků. Jsou důležité k tomu, aby byl váš výsledek dokonalý.

  1. Nejprve předehřejte troubu na 220 °C. Kuře důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou - nezapomeňte vypláchnout i břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, později se vám budou hodit na nádivku.
  2. Připravte nádivku. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti přibližně jednoho centimetru. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným (ale pouze vlažným) máslem. Touto směsí zalijte rohlíky a nechte je krátce nasáknout. Mezitím z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh.
  3. Do navlhlých rohlíků vmíchejte nasekané ořechy, sůl, oloupaný prolisovaný česnek a petržel. Nakonec opatrně zapracujte ušlehaný sníh, a to nejlépe tak, že směs zespodu podebírejte a lehce ji překládejte přes sníh.
  4. Částí hotové nádivky naplňte břišní dutinu kuřete, zbytek opatrně vsuňte pod kůži na prsou a napěchujte i pod kůži na krku. Zbylou nádivku vytvarujte do válečků (pokud se lepí, namočte si ruce do studené vody) a obalte je plátky slaniny.
  5. Pokud nemáte čas nebo chuť válečky tvořit, vymažte máslem formu na chlebíček či srnčí hřbet, nádivku do ní přeneste a navrch rozložte slaninu.
  6. Konce stehýnek svažte krátkým provázkem z přírodního materiálu - ideálně je předtím překřižte. Kuře tak získá kompaktnější tvar, stehýnka se nevysuší a maso zůstane šťavnaté. Otvory, kterými by mohla nádivka unikat, zajistěte párátky nebo jehlami.
  7. Kuře zvenku potřete dvěma lžícemi sádla (nejlépe rukama). Pokud nemáte nádivku uvnitř, přidejte ještě jednu lžíci sádla do břišní dutiny. Kuře osolte a posypte kmínem - se solí nešetřete, pomůže na kuřeti vytvořit křupavou kůži.
  8. Kuře položte do pekáčku, který je jen o málo větší než samotné maso. Pokud nemáte nádivku pod kůží na prsou, pečte nejprve prsní stranou dolů, aby maso zůstalo šťavnaté. V opačném případě ho uložte rovnou prsíčky nahoru a během pečení už neotáčejte.
  9. Jestliže nechcete, aby se kůže přichytila ke dnu, podložte kuře několika špejlemi. Nemáte-li je po ruce, použijte odříznuté konce křídel, které poslouží stejně dobře.
  10. Pekáček vložte do vyhřáté trouby a ihned snižte teplotu na 190 °C.
  11. Po 15 minutách přilijte do pekáčku šálek horké vody, ale nelijte ji přímo přes maso. Po dalších 15 minutách kuře vyjměte, otočte prsíčky nahoru, odstraňte podložení a do pekáčku přidejte nádivkové válečky. Pokud se nádivka peče zvlášť, vložte ji do trouby právě teď.
  12. Od této chvíle kuře každých 10–15 minut přelévejte výpekem. Pokud je šťávy málo, dolijte další šálek horké vody. Přibližně 40 minut po otočení by mělo být kuře hotové, v případě pečení s nádivkou uvnitř přidejte ještě asi 15 minut.
  13. Zda je kuře propečené, ověříte zapíchnutím tenkého nože do nejsilnější části masa. Pokud vytéká čirá šťáva, je hotovo. Růžová barva znamená, že je potřeba kuře ještě zhruba 15 minut dopéct.
  14. Upečené kuře vyjměte z trouby, celý pekáček zakryjte alobalem a nechte maso 5 minut odpočinout. Poté kuře nakrájejte, natrhejte nebo nasekejte podle chuti a případně odstraňte přebytečnou kůži.

Pokud vám pečené kuře s nádivkou připadá jako příliš velká výzva, nechte si tento recept na jindy a vyzkoušejte třeba pečené kuře na medu. To se na vánoční svátky také skvěle hodí - a není tak náročné na suroviny ani na čas.

Přejeme krásné sváteční chvíle a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky