Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky v podobě nadýchaných bochánků, které jsou navíc polité polevou ovoněnou rumem - co víc si na svátečním stole přát? Připravte si společně s námi vánoční perníčky s rumovou polevou podle cukráře Josefa Maršálka.

Bez perníčků si spousta z nás neumí vánoční čas představit. Pokud vás ale nebaví zdobení perníčků zdobičkou naplněnou bílkovou polevou, máme pro vás jednodušší a o poznání chutnější variantu, a to polévání perníčků jemnou rumovou polevou.

Jak připravit vánoční perníčky s rumovou polevou

Na 1 dávku perníčků s rumovou polevou budete potřebovat - na perníčky 100 g moučkového cukru, 60 g změklého másla, 80 g medu, 2 vejce velikosti M, 6 g jedlé sody, 5 g mleté skořice, 3 g mletého hřebíčku, 3 g mletého zázvoru, 2 g soli, 275 g hladké pšeničné mouky a 75 g hladké žitné mouky. Na polevu 300 g moučkového cukru, 70 g rumu a 15 g oleje.

  1. Do mísy rozklepněte celá vajíčka, přisypte všechen moučkový cukr a přilijte med (musí být tekutý, ale pozor - ne horký!). Obsah mísy prošlehejte metličkou, aby se suroviny správně propojily v jednolitý celek.
  2. Po rozmíchání přidejte na kousky pokrájené a dostatečně změklé máslo o pokojové teplotě. Použít lze i máslo rozpuštěné, ale pouze v případě, že máte v plánu perníkové těsto nechat v lednici odležet do druhého dne.
  3. Nyní přisypte koření podle vlastních preferencí (2–3 g), a to mletou skořici, hřebíček a sušený zázvor. Přidejte také sůl, jedlou sodu a oba druhy mouky.
  4. Obsah mísy vypracujte do hladkého těsta. Těsto následně nechte zhruba 30 minut odpočinout v lednici. Mějte ho zakryté tak, aby neosychalo.
  5. Mezitím dejte předehřát troubu na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  6. Z odpočinutého těsta odebírejte kousky o váze zhruba 10 g a v dlaních z nich tvarujte malé kuličky. Ty pokládejte na připravený plech v dostatečných rozestupech, protože perníčky během pobytu v troubě značně nabydou.
  7. Perníčky pečte 12–15 minut a po upečení je nechte zcela vychladnout.
  8. Rumovou polevu připravte prošleháním cukru, rumu a oleje dohladka.
  9. Vychladlé perníčky postupně namáčejte do polevy a vidličkou je z ní vytahujte ven. Poté je odkládejte na mřížku, aby z nich mohla přebytečná poleva okapat.
  10. Povrch perníčků můžete před zaschnutím polevy dozdobit špetkou sušených růží, levandule nebo chrpy. Také je lze postříkat cukrářskými třpytkami.
  11. Hotové a ozdobené perníčky uložte do plastových boxů a nechte uležet do vánočních svátků.

Jaké perníčky máte nejraději? Klasiku zdobenou bílkovou polevou, politou čokoládou nebo snad perníčky s náplní? Podělte se s námi o vaše preference v komentářích pod článkem a inspirujte se s ostatními navzájem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky