Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonéza je hustá sladkokyselá omáčka bílé až žluté barvy. Tradičně ji připravujeme ze žloutků, oleje, soli a pepře. K ochucení využijeme kyselost octa či citrónové šťávy, jedinečnou chuť hořčice a svěžest zelených bylinek.

Majonéza je úžasným gastronomickým objevem. Hustou majonézou spojujeme suroviny v salátech a pomazánkách, zdobíme jí chuťovky a podáváme jako omáčku ke smaženým jídlům. Majonézu najdeme ve sladkých moučnících i v bílém pečivu.

1/16

    2 z 16

    Francouzský bramborový salát

    Francouzský bramborový salát

    Jen málokdo si umí představit Vánoce bez tradičního bramborového salátu, i když se připravují podle naprosto rozdílných receptů. Základem jsou vždy vařené brambory, zelenina a majonéza. Ostatní ingredience je možné přidávat podle chuti - šunku nebo salám, jablko, různé druhy hořčice a koření.

    4 z 16

    Pečené vepřové karé v majonéze

    Pečené vepřové karé v majonéze

    Maso si s majonézou velice dobře rozumí. Část ochucené majonézy použijeme jako marinádu na plátky vepřového nebo drůbežího masa. Po odležení naneseme na maso zbytek majonézy a pomalu ho upečeme do červena. Pod maso můžeme narovnat zeleninu nebo na plátky pokrájené brambory.

    5 z 16

    Rohlíky z majonézy

    Rohlíky z majonézy

    Nejlepší rohlíky jsou ty domácí. Mají měkkoučký střed a vypečenou kůrku. Místo oleje z klasického receptu však použijeme do těsta majonézu, která mu dodá tuk, chuť a zajistí vláčnost. Rohlíky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí, kmínem, mákem nebo sezamovými semínky.

    6 z 16

    Vajíčková pomazánka s třemi druhy bylinek

    Vajíčková pomazánka s třemi druhy bylinek

    Vajíčková pomazánka je českou specialitou, připravovanou nejen v období Velikonoc. Z vařených vajec připravíme hustou směs rozmixováním nebo rozmačkáním spolu s majonézou, hořčicí, pepřem, solí, cibulí a zelených bylinek. Mezi ty nejchutnější řadíme kopr, pažitku, petrželku a medvědí česnek.

    7 z 16

    Bramborová kaše s majonézou

    Bramborová kaše s majonézou

    Bramborová kaše má sice přísná pravidla pro přípravu, ale v domácích podmínkách je nikdo nedodržuje. Uvařené brambory ušleháme ručním elektrickým šlehačem spolu s mlékem či smetanou a s máslem. Pro změnu zvolíme místo másla majonézu, která dá kaši jiný chuťový rozměr. Nejvíce se hodí ke smaženým pokrmům.

    8 z 16

    Koblihy z majonézy II

    Koblihy z majonézy II

    Kynutá těsta bez tuku jsou suchá a houževnatá. Zkusme pro změnu připravit těsto, kde tuk nahradíme majonézou - pokud možno bez hořčice a bez pepře. Majonéza těsto krásně zvláční a dodá mu téměř neznatelný ocásek svěží chuti. Z těsta tvarujeme koblihy nebo vdolečky, které smažíme na tuku dočervena.

    9 z 16

    Pikantní majonézová křidélka

    Pikantní majonézová křidélka

    Použít majonézu jako marinádu na maso není příliš používanou metodou. Nicméně směs majonézy, koření (sladká i pálivá paprika, pepř, česnek, dijonská hořčice) udělá s kuřecími křidélky úplné divy. Naložené maso naskládáme do pekáčku a upečeme dočervena. Na talíři ho posypeme sezamovými semínky.

    12 z 16

    Můj rybí salát

    Můj rybí salát

    Oblíbený rybí salát se připravuje podle mnoha receptů - ale tím nejoblíbenějším je salát s majonézou, která zjemní kyselost a kořeněnost ryb. Kostičky vařené kořenové zeleniny chuť rybího masa ještě vylepší. Nemusíme se vyhýbat kaprovi, sleďům, tresce, zavináčům ani makrele - všechny ryby jsou zdravé.

    13 z 16

    Ruské vejce

    Ruské vejce

    Oblíbená retro svačina a večeře, která se v mnoha obměnách připravuje dodnes. Do misky navrstvíme bramborový, lahůdkový nebo jiný oblíbený salát, na něj položíme uvařené vejce a polijeme ho ochucenou majonézou. Misky dozdobíme hráškem, kyselou okurkou, kouskem červené papriky a snítkou petrželky.

    15 z 16

    Semínkovo-majolkový chléb

    Semínkovo-majolkový chléb

    Báječný chleba, který se hodí k natření pomazánkou, k polévce, ke guláši i k masu nebo jen tak k zakousnutí s máslem? Vyzkoušejme chlebík, do jehož těsta přidáme majonézu. Pečivo bude nadýchané, jemné a vláčné po několik dnů. Pokud upečeme dva a jeden bochník vložíme do mrazáku, budeme mít v zásobě chleba jako čerstvě upečený.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli