Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Wasabi je japonský křen, který má na rozdíl od toho našeho jasně zelenou barvu, je větší a také pálivější. U nás je nejběžněji k dostání ve formě wasabi pasty, která se vždy servíruje k sushi. Používat ji však můžete i v běžném vaření.

Pokud rádi připravujete sushi i doma, určitě máte někde v lednici otevřenou wasabi pastu. Pro její intenzivní chuť jí totiž k sushi příliš nespotřebujete. Inspirujte se recepty ve výběru, podle kterých se wasabi pasta přidává i tam, kam by vás to možná nikdy nenapadlo.

1/15

    2 z 15

    Tatarák z lososa - nejlepší předkrm

    Tatarák z lososa - nejlepší předkrm

    I další recept dokazuje, že pálivé wasabi s růžovou rybou skvěle ladí. Tatarák se kromě wasabi dochucuje šalotkou, chilli papričkou, sójovou omáčkou, chilli omáčkou, zakysanou smetanou, citrónovou šťávou, italským kořením, solí a pepřem. S jednotlivými dochucovadly to ale příliš nepřehánějte, ať úplně nepřebijete chuť ryby.

    3 z 15

    Platýs se slaninou a s wasabi krémem

    Platýs se slaninou a s wasabi krémem

    I jiné rybí maso si bude s wasabi báječně rozumět. Mezitím, co se bude platýs, či jiná ryba, grilovat, připravíte si wasabi krém. Wasabi pastu podle chuti smíchejte se zakysanou smetanou, zelenou petrželkou a solí. Celý pokrm pak servírujte zasypaný vyškvařenou slaninou.

    4 z 15

    Vepřové plátky ve švestkové marinádě

    Vepřové plátky ve švestkové marinádě

    Švestky jsou ovoce, které často najdete v různých omáčkách či dipech k masu. V soupisu surovin k tomuto receptu je sice uvedená švestková omáčka v prášku, nic vám ale nebrání v tom si omáčku udělat domácí. Tu pak jen dochutíte ostatními ingrediencemi, včetně wasabi, a budete si skvěle pochutnávat. 

    5 z 15

    Plátky na jablku s Wasabi pastou a pečeným jablkem

    Plátky na jablku s Wasabi pastou a pečeným jablkem

    Plátky vepřového masa se marinují ve wasabi pastě smíchané s medem, solí a - lehce netradičně - nastrouhanými jablky. Maso se pak společně s marinádou dusí, a ke konci vaření ho ještě můžete podlít červeným vínem. Servírujte s plátky jablka dozlatova opečenými na másle.

    6 z 15

    Česnekové hranolky s dipem Wasabi

    Česnekové hranolky s dipem Wasabi

    K jakýmkoliv hranolkům, ať už bramborovým nebo zeleninovým, se vždycky hodí lahodný dip. Ze zakysané smetany, majonézy, citrónové šťávy, soli, pažitky a zelené wasabi pasty uděláte dip, na kterém si skvěle pochutnáte, a zároveň se i zahřejete.

    7 z 15

    Květáková tempura

    Květáková tempura

    Chuťově výraznější wasabi dip uděláte za použití pouze majonézy a trochu citrónové šťávy. I jeho barva bude jasnější, můžete ho tak servírovat v malém plastovém kelímku na dezerty. Jenom nezapomeňte všechny strávníky varovat, co se doopravdy v kelímku nachází.

    9 z 15

    Zálivky na salát

    Zálivky na salát

    Nejenom do marinád na maso či zeleninu, ale wasabi pastu je možné přidat i do svěžích zálivek na salát. Pálivou chuť wasabi bude skvěle vyvažovat slaná chuť soli, kyselá chuť limetkové šťávy a oříšková chuť arašídového oleje. Použít však můžete i olej olivový.

    10 z 15

    Wasabi bramborová kaše s treskou

    Wasabi bramborová kaše s treskou

    Ti, kteří opravdu milují pálivé a rádi zkouší nové chutě, jistě zaujme tento recept. Podle něj se totiž zelená pasta přidává do klasické bramborové kaše. Nezapomeňte do ní však přidat i kousek másla, aby byla krásně krémová. Servírujte s treskou podle receptu, ale klidně i s jiným masem.

    11 z 15

    Křenové topinky se sýrem a Wasabi / pálí moc.../

    Křenové topinky se sýrem a Wasabi  / pálí moc.../

    Už jen podle názvu je zřejmé, že tento recept nebude pro každého. Opečené krajíce chleba se totiž dají do zapékací misky a zalijí se extra pálivou omáčkou. Tu uděláte tak, že do vařícího piva přidáte nastrouhaný sýr, máslo, křen a wasabi pastu. Zakrytý šunkou se dá pokrm zapéct do trouby.

    12 z 15

    Pomazánka z tofu a wasabi

    Pomazánka z tofu a wasabi

    Vegetariánskou pomazánku pouze z pěti ingrediencí zvládne připravit úplně každý. Tofu rozdrobte na menší kousky, které následně nastrouhejte na struhadle najemno. Smíchejte s pomazánkovým máslem a vyšlehejte do jemné pěny. Tu ochuťte wasabi solí a zjemněte majonézou.

    13 z 15

    Fazolky ve wasabi krému

    Fazolky ve wasabi krému

    Fazolové lusky na smetaně se řadí mezi přílohu k masu, kterou na talířích, zejména v sezóně zelených fazolek, najdete velmi často. Do světlé jíšky přilijte smetanu na vaření, vsypte fazolky a duste do změknutí. Ke konci vaření vmíchejte trošku wasabi pasty.

    14 z 15

    Vejce plněná wasabi krémem

    Vejce plněná wasabi krémem

    Plněná vejce jsou na přípravu snadnou, ale efektně vypadající pochoutkou studené kuchyně. Uvařená vejce se rozpůlí a odstraní se žloutek. Ten se pak smíchá s čerstvým smetanovým sýrem, a samozřejmě s wasabi, a za pomocí cukrářského sáčku se pěna nanese do důlků po žloutku.

    15 z 15

    Wasabi zmrzlina

    Wasabi zmrzlina

    Nejméně očekávaný recept v tomto výběru - wasabi sladká zmrzlina. Na něj se nepoužívá wasabi pasta, ale prášek. Smetanu přiveďte k varu, zeslabte plamen a vmíchejte žloutky vyšlehané s cukrem do pěny. Několik minut nechte prohřívat a neustále míchejte. Přidejte trochu wasabi prášku rozmíchaného ve vodě a pokračujte, jako při přípravě klasické zmrzliny.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli