Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si vydatnou podzimní polévku, která vás zahřeje, potěší svou chutí a dodá spoustu energie. Červená řepa vyniká jemnou zemitou chutí a atraktivní rubínovou barvou. Díky tomu je ideální surovinou, kterou se vyplatí zařadit do jídelníčku a naplno využít její benefity.

 

Červená řepa je tak obyčejná a dostupná, že na ni v jídelníčku snadno zapomeneme. Byla by to ale škoda. Právě teď, na podzim, je v nejlepší kondici. Vstřebala do sebe spoustu slunce a živin, které vám může předat. Připravte si jemně sladkou a lehce nakyslou rubínovou polévku plnou vitamínů a minerálů.

Recept na polévku z červené řepy I

Nechte se inspirovat prvním z výše uvedených receptů. Postupů na polévku z červené řepy existuje hned několik. V této variantě jde spíše o řepný krém, do kterého však můžete dát kousky řepy i na ozdobu. Někdy se používá už předvařená řepa a přidává se také jiná zelenina. Protože se řepa vaří poměrně dlouho, můžete ji nastrouhat a tím vaření urychlit.

Jak uvařit polévku z červené řepy I

Podle postupu se řepa uvaří zvlášť a pak se přidává k základu z cibule. 

  1. Připravte si 750 g červené řepy, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 bramboru, 1 cibuli, 2 g čerstvé citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci oleje. Na ochucení stačí sůl, můžete přidat čerstvě nadrcený pepř. Na ozdobu použijte crème fraîche (hodí se i zakysaná smetana) a pažitku nebo kopr.
  2. Červenou řepu uvařte doměkka.

  3. Poté ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

  4. Cibuli nasekejte nadrobno a orestujte v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nakrájenou řepu a bramboru, která polévku příjemně zahustí a zjemní.

  5. Vše promíchejte a nechte asi 5 minut podusit.

  6. Potom vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru, která podtrhne a zvýrazní chuť polévky. Zalijte vývarem a vařte 15–20 minut. 

  7. Jakmile jsou brambory měkké, vše rozmixujte do hladkého pyré.

  8. Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou a solí. Můžete ji podávat ozdobenou crème fraîche a posypanou sekanou pažitkou. Výbornou chuť udělá i zakysaná smetana a čerstvě nasekaný kopr

Nebojte se hledat váš originální způsob, jak budete polévku z červené řepy připravovat, a můžete nám napsat do komentářů vaše vychytávky. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli