Polévka z červené řepy: Ochutnejte pestrou kompozici chutí v jediné lžíci
Připravte si vydatnou podzimní polévku, která vás zahřeje, potěší svou chutí a dodá spoustu energie. Červená řepa vyniká jemnou zemitou chutí a atraktivní rubínovou barvou. Díky tomu je ideální surovinou, kterou se vyplatí zařadit do jídelníčku a naplno využít její benefity.
Červená řepa je tak obyčejná a dostupná, že na ni v jídelníčku snadno zapomeneme. Byla by to ale škoda. Právě teď, na podzim, je v nejlepší kondici. Vstřebala do sebe spoustu slunce a živin, které vám může předat. Připravte si jemně sladkou a lehce nakyslou rubínovou polévku plnou vitamínů a minerálů.
Recept na polévku z červené řepy I
Nechte se inspirovat prvním z výše uvedených receptů. Postupů na polévku z červené řepy existuje hned několik. V této variantě jde spíše o řepný krém, do kterého však můžete dát kousky řepy i na ozdobu. Někdy se používá už předvařená řepa a přidává se také jiná zelenina. Protože se řepa vaří poměrně dlouho, můžete ji nastrouhat a tím vaření urychlit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit polévku z červené řepy I
Podle postupu se řepa uvaří zvlášť a pak se přidává k základu z cibule.
- Připravte si 750 g červené řepy, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 bramboru, 1 cibuli, 2 g čerstvé citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci oleje. Na ochucení stačí sůl, můžete přidat čerstvě nadrcený pepř. Na ozdobu použijte crème fraîche (hodí se i zakysaná smetana) a pažitku nebo kopr.
-
Červenou řepu uvařte doměkka.
-
Poté ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
-
Cibuli nasekejte nadrobno a orestujte v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nakrájenou řepu a bramboru, která polévku příjemně zahustí a zjemní.
-
Vše promíchejte a nechte asi 5 minut podusit.
-
Potom vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru, která podtrhne a zvýrazní chuť polévky. Zalijte vývarem a vařte 15–20 minut.
-
Jakmile jsou brambory měkké, vše rozmixujte do hladkého pyré.
-
Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou a solí. Můžete ji podávat ozdobenou crème fraîche a posypanou sekanou pažitkou. Výbornou chuť udělá i zakysaná smetana a čerstvě nasekaný kopr.
Nebojte se hledat váš originální způsob, jak budete polévku z červené řepy připravovat, a můžete nám napsat do komentářů vaše vychytávky.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře