Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbývají vám zásoby červené řepy? Pokud si zamilujete boršč, nejspíš se vám řepy bude naopak nedostávat. Jednoduchá polévka se připravuje v různých verzích, ale červená řepa v ní musí být pokaždé. Víte, jak dosáhnout krásné barvy boršče?

Z červené řepy připravujeme pomazánky a saláty nebo ji využijeme do moučníků. Předvařenou řepu lze sterilovat a používat k různým pokrmům. Největší popularitu si získala krásně zbarvená polévka z červené řepy s názvem boršč, která se vaří tak hustá, až v ní stojí lžíce. Tuto polévku můžeme připravit zcela bez masa podle jednoduchého receptu.

Jak připravit výborný boršč

Každému vyhovuje něco trochu jiného, ale přesto pro vás máme několik tipů.

  • Nejprve na tuku osmahneme nakrájenou cibuli - když ji hned trochu posolíme, lépe pustí šťávu. Po chvilce přidáme jemně nastrouhanou řepu a mrkev, vše podlijeme menším množstvím vody.
  • Řepy dáme alespoň 2x více než mrkve. Pokud dáme naopak více mrkve, ovlivní již barvu polévky.
  • Když přidáme něco kyselého (např. citrónovou šťávu), řepa si zachová hezčí barvu.
  • Po chvíli přilijeme horkou vodu, přisypeme na kostičky nakrájené brambory a přidáme rajčatové pyré. Povaříme.
  • Po chvíli ještě přisypeme zelí nakrájené na velmi jemné nudličky, lze přidat i trochu kysaného zelí. Polévku s ním vaříme už jen krátce.
  • Polévku přisladíme a osolíme, dochutíme třeným česnekem. Koření není nutné, ale můžeme přidat bobkový list a nové koření.
  • Hotovou polévku na talíři zdobíme zakysanou smetanou a jemně nakrájeným koprem nebo naťovou petrželí.
  • Tip: Kdo chce, vylepší polévku uvařenými fazolemi nebo masem.

Boršč podáváme hned po uvaření, ale ještě lepší je druhý nebo třetí den, když se chutě náležitě rozleží a barva polévky získá na intenzitě. 

Následující video vám ukáže postup přípravy boršče, tentokrát s masem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky