Pórková polévka s vejcem podle ČSN: Lahůdka z babiččiny kuchyně oslní každého
Češi polévky milují pro jejich chuť i sytící vlastnosti. Na pórkové polévce podle norem si skvěle pochutnáte a zároveň vás připraví na druhý chod oběda. Připravte si ji s námi a oslňte i malé nejedlíky, kteří si určitě přidají.
Milujete krémové polévky? Pak zbystřete, protože přesně taková je polévka z pórku podle ČSN, na kterou nedaly dopustit už naše babičky a různé obměny původního receptu se dědí v rodinách po generace. Zkusíte si ji připravit společně s námi?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pórkovou polévku s vejcem podle ČSN
Na 4 porce polévky budete potřebovat asi 64 g pórku, 720 ml vody, 26 g tuku a 48 g mouky na zásmažku, sůl a pepř podle chuti, 160 g mléka, 1 vejce a polévkové koření.
- Pórek pečlivě omyjte, nakrájejte nadrobno a vsypte do hrnce. Zalijte třetinou uvedeného množství vody (240 g), mírně osolte a uvařte doměkka. Poté pórek sceďte, ovšem vývar z něj nevylévejte - ještě bude potřeba.
- Z tuku a prosáté mouky připravte světlou zásmažku. Za neustálého míchání ji zalijte dávkou vody a přiveďte k varu.
- Přidejte mletý pepř, scezený odvar z pórku a za občasného míchání provařte alespoň po dobu 20 minut (pro zbavení se moučné chuti).
- Ke konci varu přidejte mléko, přisolte, krátce povařte a proceďte, abyste se zbavili případných hrudek - nebo polévku projeďte tyčovým mixérem.
- Přidejte uvařený pórek, vlijte do polévky rozšlehané vejce a důkladně promíchejte. Poté ji dochuťte polévkovým kořením a krátce provařte.
- Pórkovou polévku můžete servírovat samostatně, ale také s křupavými krutonky.
Tip: Labužníci jistě ocení zdobení polévky vyškvařenými kostičkami slaniny a nasekanými čerstvými natěmi - petrželkou, libečkem nebo medvědím česnekem. Skvěle se na ní vyjímají také naklíčené výhonky nebo jemně pokrájený čerstvý pórek.
Mohlo by vás zajímat
Krémové polévky jsou oblíbené pro svou chuť, sytivost, ale hlavně příjemnou konzistenci. Jestliže jsme vás navnadili na polévky, můžete vyzkoušet také pórkovou polévku s česnekem podle videoreceptu, po které se jen zapráší. Dobrou chuť.
Komentáře