Brněnský točený dort není složitý a zvládnete ho i bez dortové formy
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Můžete upéct brněnský stáčený dort. Je zajímavý na řezu, protože promazané vrstvy nejsou vodorovné, ale svislé. S námi ho zvládnete hned napoprvé.
Brněnský dort je pečený dort s krémem, v němž je hlavním efektem pravidelné střídání korpusu s výrazně odlišným krémem ve svislých pruzích. Vznikl pravděpodobně v 50. letech minulého století. Velkou výhodou je, že k jeho realizaci nepotřebujeme dortovou formu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit korpus na dort
Dodržení postupu na těsto je důležité pro úspěšné zvládnutí dortu.
- Korpus je klasické piškotové těsto - do napěněných žloutků s cukrem střídavě vmícháme mouku a opatrně sníh z bílků.
- Těsto může být kakaové (část mouky nahradíme přesátým kakaovým práškem)
- Těsto rozetřeme na 1 plech vyložený papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Důležité je korpus nepřepéct, aby šel stáčet.
- Na další papír/y nakreslíme dva stejné kruhy o průměru dortové formy (20-26 cm). Otočíme kresbou dolů, abychom těsto dali na čistý papír.
- Na tyto kruhy natřeme těsto do asi 1 cm silné vrstvy a také upečeme. Kruhy budou tvořit dno a vrchní vrstvu celého dortu.
Tip: Není nezbytné péct kruhové korpusy, stačí dobře upéct a stočit základní obdélníkový korpus. Nerovnosti lze zakrýt krémem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký připravit krém do dortu
Krémy do dortů jsou často jednoduché, aby je zvládl i začátečník.
- Na rychlou spotřebu stačí ušlehaná šlehačka nebo krém s mascarpone. Jinak pro lepší soudržnost doporučujeme některý z máslových krémů, který po vychlazení ztuhne. Vhodný je vaječný krém nebo krém s moučnou kaší.
- Krém a korpus by měly být kontrastní, aby vyniklo střídání těsta a krému. Ke světlému korpusu připravíme barevný nebo tmavý krém a naopak.
- Korpusy můžeme promazat také pikantní marmeládou či džemem nebo džemem a krémem, aby lépe vynikla struktura dortu.
- Do krému lze přidat i malé kousky ovoce nebo sekané ořechy. Snažíme se, aby chutě ladily.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sestavit dort
Nejdůležitější část není radno podcenit. Pečlivost se vyplatí. Pokud dort chceme potřít marmeládou i krémem, dodržíme body postupu nebo marmeládu vynecháme.
- Celý plát i oba kruhy potřeme marmeládou.
- Část krému necháme na závěrečné obmazání a zdobení. Zbytek krému rozdělíme a rozetřeme na marmeládu.
- Celý plát rozdělíme podélně na 3–4 stejné pruhy. První stočíme do roládky a postavíme jako komínek do středu jednoho z kruhů nebo na dortový podnos, pokud jsme kruhy nepekli.
- Další pruhy postupně obtáčíme kolem a lehce přimáčkneme.
- Zařízneme spodní kruh těsta, aby byl zároveň se stočeným korpusem.
- I druhý kruh zařízneme a krémem dolů přilepíme na vršek. Vychladíme.
- Celý dort potřeme zbylým krémem, ti zkušenější ho mohou potáhnou falešným nebo pravým marcipánem.
- Zdobení je v režii každého, některé jednoduché tipy najdete v našem dalším článku.
Začátečníkům možná pomůže video na dortový korpus. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 1 hodinou
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicové suflé
Přidáno před 14 hodinami
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 18 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Jak nakrájet dort. Nestačí připravit skvostný dort, důležité je ho také lákavě nakrájet a vkusně naservírovat
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Komentáře