Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémové polévky
Zdroj: Freepik, stockking

Vymýšlet každý den večeři, která děti zároveň zasytí, dodá jim potřebné živiny a ještě jim bude chutnat, není pro rodiče mnohdy snadný úkol. Krémové vydatné polévky plné zeleniny jsou na večeři pro celou rodinu ideální a můžete je připravit pokaždé trochu jinak.

​Krémové polévky krok za krokem

Příprava těchto polévek není nijak náročná a uplatníte v nich téměř všechny druhy zeleniny. Aby ale polévka chutnala dobře a vždycky se povedla, chce to pár fíglů. Připomeňte si je s námi. 

​Krok 1: Příprava vývaru

Aby polévka chutnala malým i velkým strávníkům, měla by mít výraznější chuť, čehož docílíte tím, že místo vody vždy použijete předem připravený čistý vývar. Práci si usnadníte, když si různé druhy vývarů navaříte ve větším množství a po porcích zmrazíte. Pak stačí vždy před přípravou polévky vývar rozmrazit a máte podstatnou část vaření za sebou.

Druh vývaru vždy přizpůsobte ostatním ingrediencím. Na čistě zeleninovou krémovou polévku použijte zeleninový vývar, bude-li v polévce drůbeží maso, sáhněte po kuřecím vývaru, v případě rybí polévky zase připravte rybí vývar. Na luštěninové polévky se hodí jak zeleninový, tak i kuřecí nebo hovězí vývar.

​Krok 2: Příprava zeleniny a masa

Základem téměř všech krémových polévek je zelenina. Do polévek se hodí skoro všechny druhy, až na ty velmi aromatické, které mohou přebít všechny ostatní chutě. Výběr zeleniny samozřejmě souvisí i s věkem dětí, pro které polévku připravujeme. Do 1 roku se doporučují snadno stravitelné druhy, jako je dýně, mrkev, petržel, brambory nebo cuketa.

V základu krémových polévek pro děti starší 1 roku by vždy měla být cibule. Zeleninu předem zbavíme slupek, v případě dýně hokkaido nebo mladých cuket můžeme slupku ponechat. Maso do krémových polévek je ideální mít již uvařené v připraveném vývaru. Použít můžeme ale i zbytky vařeného nebo pečeného masa.

​Krok 3: Restování

A dostáváme se k samotnému vaření krémové polévky. Začínat můžete vždy stejně – v hrnci na troše oleje rozpusťte lžíci másla, nechte na něm zpěnit cibuli a přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, kterou orestujte do světlehněda. Nejprve dejte do hrnce tvrdší zeleninu (např. mrkev, petržel, dýni,…), poté přidejte zeleninu, která potřebuje kratší tepelnou úpravu (rajčata, cuketa, mražený hrášek,…).

​Krok 4: Vaření

Jakmile je zelenina orestovaná, zalijte ji připraveným vývarem a přidejte další ingredience (maso, luštěniny, bylinky, koření,…). Množství vývaru záleží na tom, jak hustou chcete polévku mít. Pro hustší konzistenci použijte pouze tolik vývaru, aby byly všechny suroviny ponořené. Vaříme tak dlouho, až jsou všechny ingredience měkké.

​Krok 5: Mixování

Chcete-li v polévce mít i kousky zeleniny či masa, odeberte část a vraťte zpět až do hotové krémové polévky. Vše ostatní rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

​Krok 6: Zjemnění a dochucení

Pro zjemnění polévky použijte trochu sladké nebo zakysané smetany. V případě nesnášenlivosti laktózy můžete smetanu nahradit hustým rostlinným mlékem. Solí dochucujte až na úplný konec vaření. Samotné vývary bývají obvykle dostatečně slané. K doladění chuti použijte oblíbené čerstvé bylinky. Pro lepší trávení menších dětí je vhodné do polévek přidat trochu majoránky a drceného kmínu.

​10 nejoblíbenějších krémových polévek

Stálicí českých kuchyní v posledních letech je dýňová polévka plná prospěšných vitamínů a minerálů. Děti milují také lehce nasládlou a krásně zelenou hráškovou polévku, sázkou na jistotu bude vždy i krémová rajčatová polévka. Malé jedlíky skvěle zasytí polévka z červené čočky, lahodná krémová kuřecí polévka nebo extrémně jednoduchý bramborový krém. Vynikající cuketová polévka je skvělý způsob, jak si poradit s přebytky ze zahrady, mrkvová polévka je zvláště pro malé děti neodolatelně slaďoučká. Houbová polévka se dá připravit nejen v houbařské sezóně, ale i ze sušených nebo zmrazených hub. Velmi oblíbená je i lehce pikantní pórková polévka.

​Další krémová inspirace

​Polévka z pečených kaštanů

Na 4 porce potřebujete 300 g pečených oloupaných kaštanů, 150 ml smetany ke šlehání, 1 malou cibuli, 750 ml zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, olej, cukr, sůl a pepř. Jak na to?

Na troše oleje rozpusťte máslo a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list, krátce orestujte a zalijte horkým vývarem. Vložte pečené kaštany, petrželku a vařte při střední teplotě asi 45 minut. Vyndejte koření a rozmixujte dohladka. Za stálého míchání přilijte smetanu a dochuťte solí, cukrem a pepřem.

​Batátová polévka s kokosovým mlékem

Na 4 porce budete potřebovat 2 batáty, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml kokosového mléka, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, ½ lžičky sladké papriky, špetku sušeného zázvoru, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Na oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájené batáty, mrkev a orestujte. Dále přijde k zelenině nadrobno nakrájený česnek, po 1 minutě vše zaprašte paprikou, zázvorem, zamíchejte a ihned zalijte horkým vývarem. Vařte 15 minut, rozmixujte, zjemněte kokosovým mlékem a podle chuti osolte a opepřete.

​Krémová polévka s lososem

Na 4 porce si připravte 250 g lososa bez kůže, 750 ml rybího vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, asi 10 cm pórku, 2 snítky kopru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci másla, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Na oleji rozpusťte máslo a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev, brambory, pórek a orestujte. Přilijte horký vývar a vařte 10 minut. Přidejte nakrájeného lososa a povařte ho asi 5 minut. Budete-li chtít v polévce kousky ryby, několik kousků vyjměte a vraťte do hotové polévky. Polévku rozmixujte, přidejte nasekaný kopr, zjemněte smetanou, podle chuti osolte, opepřete a ještě krátce povařte.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

bbc.co.uk
allrecipes.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více