Pěry z bramborového těsta
Pokud máte rádi sladká jídla, připravte si lahodné bramborové pěry s povidly a mákem. Tvarování taštiček vám sice zabere trochu času, ale za námahu to stojí. Povidlové pěry jsou tak chutné, že si je určitě budete vařit častěji.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 324 kJ / 1 273 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,18 g |
Tuky | 9,81 g |
Vláknina | 16,25 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 137 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 251,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory ve slupce uvaříme den předem do měkka, zhruba 25 minut.
Krok 2: Následující den studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Krok 3: Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme pevné těsto.
Krok 4: Pracovní plochu lehce posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na plát o tloušťce 0,5 cm.
Krok 5: Nožem, rádlem či kráječem na pizzu těsto nakrájíme na obdélníky a naplníme je povidly. Na vykrajování můžeme použít i kulaté vykrajovátko.
Krok 6: Obdelníčky nebo kolečka po naplnění přeložíme a okraje pevně přitiskneme.
Krok 7: Pěry vkládáme do vroucí osolené vody, po chvíli je opatrně vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřilepily. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Trvá to asi 5 minut, ale záleží na velikosti.
Krok 8: Na talíři je polijeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, mákem a nebo opraženou strouhankou.
Zveřejněno 20. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pěry z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WkW
Moje poznámka
Pěry z bramborového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WkW
Nejnovější recepty
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 10 hodinami
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Grilované maso v černém pivu
Přidáno 12. 7. 2025 18:29:14
Ledvinky na špeku
Přidáno 12. 7. 2025 18:23:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Hanka004 před 5 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
karinpekarkova před 5 hodinami
Cuketový moučník s jablky
svidrnochovas@seznam.cz před 6 hodinami
Rebarborový koláč
kacaba10 před 6 hodinami
Kedlubnové zelí
jana100 před 7 hodinami
Pomazánka z míchaných vajíček s Hermelínem
mertice před 7 hodinami
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 9 hodinami
Karamel
Kristynanelly před 11 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 11 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 11 hodinami
Tématické fráze:
guliváry,
bramborové pery,
recepty z bramboroveho testa,
trnkové gule,
povidlové pěry,
opomijena jidla a zvyky,
slovácké pěry,
recept na gulivary,
recept na pěry,
testo na pery,
bramborové pěry s povidly,
bramborové gulivary s makem,
marie lekešova hluk,
guliváry recept,
trnkove pery,
jak se dříve žilo a co se jedlo v hluku,
pokrmy z bramboroveho testa,
z bramborového těsta,
švestkové guliváry,
gulivary recepty
Suroviny:
brambory,
mouka hrubá,
krupice dětská,
solamyl,
vejce,
ocet,
sůl,
povidla švestková,
mouka polohrubá,
máslo,
mák mletý,
cukr moučkový
Komentáře (31)
http://www.kosmas.cz/knihy/170617/slovacka-kuchyne...