Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Přepuštěné neboli převařené máslo popsala ve své kuchařce už M. D. Rettigová a používaly i vyráběly ho už naše praprababičky. Říkaly mu šmolc (z německého Butterschmalz).
Často se zaměňuje s indickým ghí, to má ale jiný postup výroby (vyrábí se z dahi - ne z másla - a při vyšších teplotách). Přepuštěné máslo má výhodu, že (zbavené mléčné bílkoviny) je velmi trvanlivé a tepelně mnohem stabilnější než máslo čerstvé. Lze na něm dokonce smažit, protože bez problémů odolá teplotě 200-250 °C. V chladnu, suchu a temnu vydrží až rok bez ztráty kvality. Má tmavě žlutou barvu a jemně oříškovou vůni a chuť. Využíváme jej do cukroví, moučníků, pečiva, na opékání a smažení. Můžeme si ho koupit, ale jeho domácí výroba není složitá, a přitom dost ušetříme.
Co na přepuštěné máslo potřebujeme
Nesolené máslo a kastrol se silným dnem. Pak ještě látkový ubrousek nebo jemné sítko a čisté a suché silnostěnné (zavařovací) skleničky nebo keramické nádobky.
Mohlo by vás zajímat
Jak přepuštěné máslo vyrobíme
V kastrolu rozpustíme máslo, jakmile se přiblíží bodu varu, ztlumíme plamen na minimum a pomalu vaříme, až se začne oddělovat syrovátka. Vzniklou pěnu odebíráme, ale nevyhazujeme (babičky ji používaly třeba na omaštění kaší, brambor, placek nebo vdolků). Pěna nemá ale tak dlouhou trvanlivost jako hotové máslo. Celý proces trvá asi 15-30 minut podle množství a kvality původního másla. Když je tekutina zlatavě čirá, přecedíme ji do připravených nádob přes ubrousek nebo sítko. Po zchladnutí a ztuhnutí uzavřeme nebo povážeme a uložíme do sucha, chladna a temna.
Léčivé účinky přepuštěného másla
Přepuštěné máslo obsahuje důležité vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu. Přepuštěným máslem můžeme mazat suchou, popálenou nebo poškozenou pokožku (třeba opruzeniny u dětí, protože je antialergenní). Také ho můžete využívat k přípravě domácí kosmetiky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 20 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mrkvový tatarák od vítěze Pohlreichova souboje restaurací: Šéfkuchař Salabky prozradil důležitý trik na správnou přípravu mrkve
Jídelní rozmary slavných: Herečka Halle Berryová dodržuje ketodietu, miluje silný vývar a slabost má pro dušené jehněčí
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu
Komentáře