Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlávkové zelí je na první pohled obyčejná a levná surovina, ale v kuchyni dokáže opravdu divy. Je totiž neuvěřitelně variabilní, plné vitamínů a chuti. Pokud ho vnímáte jen jako přílohu k masu, je čas na změnu.

Hlávkové zelí neodmyslitelně k české kuchyni patří. Můžeme si zelí vychutnat hned v několika podobách - zasyrova v podobě křupavých salátů, vařené či dušené zelí podáváme jako skvělou přílohu a milujeme také zelné polévky nebo kvašené zelí, které je plné vitamínů. Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty, které vám jistě pomohou zařadit zelí častěji do vašeho jídelníčku, minimálně v zimním období. 

1/15

    2 z 15

    Salát Coleslaw

    Salát Coleslaw Video

    Salát coleslaw je celosvětově proslulou přílohou či náplní sendvičů a baget. K zelí přidáváme nastrouhanou mrkev, díky které získá salát krásnou barvu. Sladkokyselou zálivu zpestříme majonézou a na odlehčení můžeme přidat trochu bílého jogurtu. Nezapomeňte, že nejlepší je coleslaw po odležení. 

    5 z 15

    Čalamáda moc dobrá

    Čalamáda moc dobrá Video

    Výroba domácí čalamády je skvělým řešením, jak snadno zpracovat přebytky ze zahrádky a uchovat si je na zimu. Základem čalamády je hlávkové zelí, které smícháme s další oblíbenou zeleninou jako jsou papriky, mrkve i cibule. Ochucenou čerstvou zeleninu necháme odpočinout do druhého dne a pak už jen ve sklenicích zavaříme

    6 z 15

    Asijský pikantní zelný salát

    Asijský pikantní zelný salát Video

    Chutnou variací tradičního zelného salátu je jeho lehce pikantní asijská verze, do které přidáváme feferonky a česnek, dochucujeme ji sójovou omáčkou, rýžovým octem, cukrem a sezamovým olejem. Tento zelný salát vás jedním soustem přenese na jiný kontinent. 

    7 z 15

    Kysané zelí do sklenic

    Kysané zelí do sklenic Video

    Domácí kysané zelí je daleko chutnější než to kupované. A dokonce ho nemusíme nechávat v sudu, ale postačí pár sklenic. Větší množství zelí nakrouháme, okořeníme a necháme pustit šťávu. Pak už jen natlačíme do sklenic, zavíčkujeme a necháme kvasit aspoň 2–3 týdny. Je také dovoleno průběžně ochutnávat a kontrolovat. 

    8 z 15

    Polévka z hlávkového zelí

    Polévka z hlávkového zelí

    Hlávkové zelí nemá sice takové grády jako to kysané, ale i tak z něj můžeme uvařit lahodnou zelnou polévku, která dokonale zahřeje i zasytí. S kouskem pečiva je tato polévka plnohodnotný oběd. Nechybí v ní ani voňavé hříbky, klobáska a v závěru ke zjemnění smetana

    11 z 15

    Papriky plněné zelím

    Papriky plněné zelím Video

    Jen papriky, hlávkové zelí a dokonalá křupavá příloha je na světě. Na plnění jsou ideální protáhlé kapie, které naplníme zelím až po okraj. Ve sklenicích je zalijeme sladkokyselým nálevem a poté už jen zavaříme. Plněné papriky si můžeme vychutnat samotné s pečivem, jako zeleninovou přílohu nebo součást obložené mísy. 

    12 z 15

    Halušky s hlávkovým zelím a klobásou

    Halušky s hlávkovým zelím a klobásou

    Vydatným pokrmem ideálním do chladných dnů jsou bramborové halušky, tentokrát však s hlávkovým zelím, které podusíme na cibulce. Halušky tvarujeme přes haluškovač nebo pomocí lžičky do vroucí vody. Poté smícháme s vyškvařenou slaninou a s dušeným zelím. 

    13 z 15

    Karamelové zelí

    Karamelové zelí

    Hlávkové zelí můžeme poměrně jednoduše pozvednout na zcela jinou úroveň a udělat z něj sladké karamelové zelí. Do základu stačí zkaramelizovat cibuli se slaninou a poté přidat zelí. Hotové karamelové zelí podáváme k pečenému masu nebo k plněným knedlíkům

    14 z 15

    Zelné placky se sýrem

    Zelné placky se sýrem

    Zelné placky jsou výbornou rychlou a lehčí večeří. Nakrájené zelí nejdříve krátce povaříme, aby změklo a dále už jen přidáme všechny suroviny včetně nastrouhaného sýru i zakysané smetany. Pečeme je v troubě na plechu s pečicím papírem dozlatova, čímž jsou tyto placky zcela bez tuku a smažení

    15 z 15

    Pečené česnekové zelí

    Pečené česnekové zelí Video

    Pečené česnekové zelí je dobrota, která není příliš známá. Příprava je přitom velmi snadná, protože není třeba zelí krájet na nudličky, nýbrž stačí pouze na silnější kolečka. Zelí poté potřeme olejem, okořeníme a pečeme v troubě do změknutí. Pečené česnekové zelí je výborné samotné, ale i jako lehká příloha. 

1/15

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli