Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí se dá koupit v každém obchodě, ale domácímu se nic nevyrovná. Chuť přizpůsobíme vlastním potřebám a přesně víme, jaké suroviny jsme použili. Tahle varianta je pro ty, kteří žijí v bytě a nemají možnost natlačit zelí klasicky do zeláku.

Hodnocení receptu je 4,8 (77×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

5 sklenic o objemu 0,7 l

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Zelí omyjeme, rozpůlíme, zbavíme košťálu a nakrouháme. Pokud použijeme křen, oloupeme ho a nastrouháme najemno. Krok 2: Vše nasypeme do větší nádoby, osolíme, posypeme kmínem s pepřem a dobře promícháme. Krok 3: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu. Krok 4: Potom zelí natlačíme do čistých a suchých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé sklenici byla i šťáva. Hrdla sklenic otřeme a sklenice zavíčkujeme čistými víčky. Krok 5: Sklenice naskládáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji a uložíme na teplé místo. Zelí brzy začne pracovat a kvasit. Víčka se vypoulí a ze sklenic může na podložku vytékat šťáva. Krok 6: Takto necháme zelí kvasit asi 2–3 týdny. Víčka by se měla zarovnat, případně lehce přisát dovnitř. Krok 7: Sklenice otřeme, zelí uložíme do sklepa (do chladu a temna) a můžeme konzumovat. Krok 8: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o kysaném zelí

Zveřejněno 7. 10. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (255)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvělé, křupavé. 😊

Kolik zelí koupit abych naplnila 6 sklenic 0,7 l?

Irrena: Ja som takto robil pred pár rokmi a do 6 pohárov 0,7L mi vošlo 7,5kg kapusty (zelí), ale teda to som už fest natlačil. A 30g soli je príliš, stačí 18-20g.

to musí být pěkně slané ... 😡🤮👎

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohu jíst kysané zelí, když trpím dnou. Přečetl jsem jeden článek na téma dny na becher marketu (

) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.

Příště dělám zase <3

Kuncarladislav: když si uděláte čas a přečtete si komenty pod receptem,tak určitě odpověď najdete,dolejvá se voda se solí většinou převařená a vychladlá i když autorka píše,že dolévala studenou někdy solila,zelí asi budete mít suché,ale jinak chyba to není při kvašení voda vytéká,ale jak říkám zkuste se začíst.;-)

Kuncarladislav: bohužel autorka už vám odpovědět nebude moci:-( snad ji zastoupí někdo, kdo rcp vyzkoušel.

Zdravím,zelí do sklenic dělám již 3 roky a výhodu spatřuji v tom,že nemusím hrabat ve velkém hrnci.Jedinné co mi vadí, že po vykvašení mi ve sklenici nezůstane žádná šťáva.Všechna prostě vykvasí.Je to normální nebo je někde chyba.Díky za rady.

Určitě je zelí dobré, ale já dávám jen 1,5 dkg soli na 1 kg zelí. Kmín nedávám, mám pocit že zelí hořkne, takže kmín přidávám až při vaření, ale dávám trochu hořčičného semínka.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!

Po dlouhém bádání a pokusů, jsem zjistil úžasnou věc.... Mám zelí v zeláku od podzmu do začátku léta,, mám návod jak vám zelí vydrží do června! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! ":-Q

Tady na Topreceptech jste už snad hledal - na zelí s křenem je tu několik receptů, ale jastli některý bude "ten váš", který hledáte, to nevím.
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...

Lubos T. : Přečetla jsem si váš dotaz, a protože by mně vámi popisované zelí s křenem také zajímalo, hledala jsem na google, ale vygůglila jsem jen jeden recept na zelí s křenem. Tedy zase moc jsem se nesnažila. Tak alespoň to, co jsem našla:https://www.femina.cz/kysane-zeli-s-krenem-a-jablk...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!;-) Zdravím!:-K

Lubos T.: Bohužel, tak to opravdu nevím :-(

Tématické fráze:
nakládání zelí, nakládání kysaného zelí do sklenice, kysané zelí postup nakládání, kysané zelí postup nakládání, domácí kysané zelí jak vyrobit, kysané zelí recept, jak naložit zelí, kysané zelí ve sklenicích, nakládání kysaného zelí, jak zavarit kysane zeli, recept na nakládané kysané zelí, zavařování kysaného zelí, kvašené zelí postup nakládání, nakládání zelí recept, kysané zelí, domácí kysané zelí, jak nakládat zelí, jak naložit kysané zelí, domácí výroba kysaného zelí, nakládané kysané zelí recepty

Suroviny:
zelí hlávkové, sůl, kmín celý, pepř celý, křen

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu