Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové zelí

Příjemně nasládlé karamelizované zelí se skvěle hodí k jakékoli pečínce a knedlíku a jeho příprava není až tak složitá, jak se možná může zdát. Připravíme ho jak z hlávkového, tak z kysaného zelí.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

27. 12. 2009 13:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dělám tak i zelí z cukety, jen ji předtím nechám vypotit, aby v ní nebylo tolik vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tara23

30. 5. 2023 13:34

Zatím jsem zelí vařila vždy jen hlávkové a nebo kysané. Dnes jsem zkusila karamelové kedlubnové a skvělá záležitost :-K<3

tara23

12. 2. 2023 13:55

výborné zelí, jiné už nedělám<3

Alexiss Alexiss

11. 4. 2013 13:13

Mentor: Je to právě o tom, že tyto pojmy si žádná kuchařka neplete. Nejde o hrubou nepřesnost, ale zavedenou terminologii. Hlávkové - čerstvé, kysané - jakékoli kysané (ve sklenici, v sáčku, doma ze sudu), sterilované - sterilované, nekysané. O marinovaném zde žádná zmínka není. Rozumím sice vašemu komentáři, ale každá hospodyňka zase rozumí tomuto rozlišení. :-);-)

Mentor

11. 4. 2013 10:49

Zarážejí mne časté hrubé nepřesnosti v receptech. Zde je v surovinách uvedeno zelí
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

23. 9. 2012 19:21

Karamelové zelí mě naučila tchýně je to maďarský recept a moc dobrý, jiné nedělám. Mám trošku jiný recept. Do kastrulku dám dvě lžíce cukru ,udělám tmavý karamel barvy lesního medu ,potom přidám olej nebo sádlo a nakrájenou cibuli.Chviličku osmahnu /musí se to hlídat/ a přidávám postupně nakrouhané zelí asi kilo.Když se trošku zmenší objem zelí přidám 2 lžíce octu ,kmín asi 1 lžíci a sul dle chuti. Ochutnám asi za dvacet minut a když je potřeba něco přidat tak podle chuti přidám.Muže se přidat i voda jestli se ze zelí dost vody neuvolní .Dusit do měkka.:-D

yanull yanull

16. 9. 2012 15:59

rebeka:Nadi:-K, jsem ráda, že jste si pochutnali, Tvá kachýnka pro změnu chutě mé dráždí, mlaskám já tu také, leč pouze virtuálně:-p:-p;-):-))

rebeka rebeka

16. 9. 2012 13:28

Janulko, dnes jsem podle tvéhu receptu tvořila:-8 a zelí karamelové vařila.. je to bašta, to ti říkám, bodíčka ti ráda přidám:-p:-):yes: taky foto jsem si dovolila přidati;-), teď mohu si jen mlaskati.. díky ti:-K:-K

Betyna

27. 5. 2011 17:42

:yes: teď jsem si všimla tohoto receptu, miluju karamelové zelí, i když ho dělávám jen z čerstvého zelí, trošku jinak - nepodlévám a peču v troubě v nepřilnavém kastrole, pod pokličkou až zkaramelizuje - dovoluji si přidat fotku ale je trošku malá, je taková staršího data :-K

cvingerka

27. 5. 2011 17:38

Bohužel jsem doma neměla slaninu, ale i tak mňamka! Příště vyzkouším i se slaninkou... Bodík letí, děkuji :-K

yanull yanull

2. 2. 2010 14:30

Spuname, tetelím se, když si podle mého receptu někdo uvaří a navíc, když si ještě pochutná, tak jsem už celá blažená, :-K;-)Totéž platí i pro Irenku :-K

Spuname

15. 1. 2010 23:42

Vyzkoušeno, výborné, dávám:yes: a foto

Irrena Irrena

30. 12. 2009 14:46

Už jsem zkoušela zelí na všemožné způsoby, ale tento recept skončil v mých oblíbených, dělala jsem ho dnes a móóc nám chutnalo,zahustila jsem syrovým,nastrouhaným bramborem.Super, dávám bodík.:-p:yes:

yanull yanull

28. 12. 2009 11:49

Ani jsem netušila, kolik kladných ohlasů bude na zelí, když je tady tolik krásných dobrot. Ale je vidět, že si naší klasiky vážíme a mezi námi, uvařit dobré zelí, v tom je také trošku alychmie:-p:-) Názory se různí, četla jsem také hodně návodů, někdo radil jen nechat přejít varem, hned odstavit a nechat dojít, někdo rád zelí takové měkké a pleskavé, zkrátka každý, kdo ho dělá, dá do toho vaření kousek své chuti i fantazie a to je dobře. Já karamelizuji stejným způsobem i základ pod svíčkovou, jen k základu přidávám rovnou lžíci octu a zelí dochucuji octem až nakonec. Když vám bude tato úprava zelí chutnat, budu ráda, když ne, vrátite se k tomu, co máte osvědčené a vo tom to je :-);-):-K

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

28. 12. 2009 08:47

Jani . Já jsem na ty diety(kachna,bůček apod.) a k tomu zelíčko. Tohle je opravdu moc dobrý nápad. Děláme kuře na zelí, kde je taky uzená slanina a je to fantastické. TOHLE BUDE LEPŠÍ.+bodík.

yanull yanull

27. 12. 2009 21:10

Děkuji všem za bodíky, ať vám zelíčko chutná :-p;-):-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelí s karamelem cim zahustit zeli české zelí kysané zelí na karamelu kysané zelí s karamelem hlávkové zelí na karamelu karamelizované zelí hnědé zelí červené zelí s karamelem zelí hlávkové recept dušené zelí s karamelem karamelová cibule karamelová kapusta dušené zelí na karamelu jak zahustit zeli hlávkové zelí s karamelem karamelove hlavkove zeli červené zelí na karamelu karamelové červené zelí dušené sladké zelí

Suroviny: zelí hlávkové, cibule, olej, slanina uzená, kmín drcený, sůl, cukr krupice, ocet, jíška

TopRecepty.cz

Karamelové zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lxNr