Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marokánky patří v mnohých rodinách k tradičnímu vánočnímu cukroví. Pokud se vám ihned vybaví tvrdé kupované placky, vyvedeme vás z omylu. Domácí marokánky jsou totiž daleko lepší. Plné chuti a při správném postupu měkké a vláčné.

Marokánky mizí z vánočního talíře vždy jako první. Zaujmou totiž na první pohled a po ukousnutí nás dostanou svou dokonalou chutí, která kombinuje křupavé oříšky, sušené ovoce a čokoládovou polevu. Zkrátka vánoční symfonie na jazyku. Z přípravy marokánek nemusíme mít obavy, jsou jednoduché a mají mnoho variací. Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty. 

1/15

    1 z 15

    Marokánky - měkké a vláčné

    Marokánky - měkké a vláčné Video

    Podle tohoto receptu si upečeme domácí měkké a vynikající marokánky. Přidáváme do nich kandovanou pomerančovou kůru, která dodá chuť i aroma. Krátkým povařením surovin získáme "hmotu", ze které lžičkou tvoříme na plechu placičky. Pečeme asi 10 minut a poté poléváme čokoládou. 

    2 z 15

    Nejlepší marokánky

    Nejlepší marokánky Video

    Jeden z nejoblíbenějších receptů na marokánky. Základ na marokánky připravíme tak, že zahřejeme smetanu s cukrem, medem a máslem. Přidáme mouku a uvaříme hustou kaši. Vmícháme ovoce a oříšky dle chuti. Poté hromádky směsi rozetřeme na placku, upečeme a přelijeme čokoládou. 

    3 z 15

    Marokánky III - cukroví

    Marokánky III - cukroví

    Jednoduché marokánky chutnají celé rodině. Z mléka, másla, cukru a mouky uvaříme hustou kaši, přidáme plátky mandlí a kandované ovoce. Dále je směs dobré dát ztuhnout do lednice. Poté upečeme placičky a můžeme je i nemusíme zdobit čokoládou. 

    4 z 15

    Cukroví - Marokánky

    Cukroví - Marokánky Video

    Další osvědčený recept na marokánky vás nadchne. Ze smetany ke šlehání uvaříme hustou kaši. Přidáme nasekané oříšky, mandle a kandované ovoce. Marokánky pečeme dorůžova a dáváme pozor na připečení, byly by pak tvrdé. 

    5 z 15

    Marokánky

    Marokánky Video

    Do marokánek můžeme přidat ovoce a oříšky podle vlastní chuti a podle toho, co máme zrovna po ruce. Z oříšků jsou chutné i nesolené arašídy nebo mandle. Z ovoce pak brusinky, kandovaná směs nebo aromatický kandovaný zázvor či pomerančová kůra. 

    6 z 15

    Marokánky moje

    Marokánky moje

    Tyto marokánky se od ostatních mírně liší a jistě si na nich pochutnáte. Přidáváme do nich nejen nasekané lískové ořechy, ale i mleté ořechy a také rozinky a kandované ovoce. Tvoříme hromádky, které se během pečení roztečou do placiček. 

    8 z 15

    Brusinkové marokánky

    Brusinkové marokánky

    Milujete brusinky? V marokánkách jsou příjemně sladkokyselé a společně s rozinkami nahradí kandované ovoce. Nesmí chybět ani křupavý element v podobě nasekaných mandlí. A pro vůni přidáváme trochu vanilkové esence. Po vychladnutí poléváme čokoládou

    9 z 15

    Zdravé marokánky

    Zdravé marokánky

    Mlsání bez výčitek - přesně to jsou zdravé marokánky. Klasický cukr zde nahrazujeme malým množství medu. Místo mouky pak skvěle poslouží mleté ovesné vločky. Společně s vodou uvaříme hustou kaši, přidáme nesolené arašídy a sušené ovoce a upečeme. 

    10 z 15

    Bezlepkové marokánky

    Bezlepkové marokánky

    Marokánky si můžeme udělat i s vynecháním lepku. A přitom chutnají stále fantasticky. Z cukru nejdříve připravíme karamel. Vmícháme smetanu, máslo, sůl a trochu bezlepkové mouky. Přidáme oříšky, brusinky a kandované ovoce. Placičky upečeme dozlatova. 

    11 z 15

    Marokánky bez lepku, mléka a vajec

    Marokánky bez lepku, mléka a vajec

    Na marokánky nepotřebujeme klasickou mouku, mléko a dokonce ani vejce, proto si na nich může pochutnat opravdu každý. Hustou kaši uvaříme ze sójového mléka a zahustíme ji bezlepkovou moukou. Pak už jen přidáme ovoce a oříšky dle naší chuti. 

    12 z 15

    Vánoční marokánky

    Vánoční marokánky Video

    Samotná chuť marokánek je dokonalou kombinací typicky vánočních chutí - oříšků, citrusové kůry a kandovaného ovoce. Samozřejmě také čokolády. Pro výraznější aroma přidáváme klasický i vanilkový cukr. Tvoříme hromádky a upečeme. 

    13 z 15

    Marokánky od Sebeny

    Marokánky od Sebeny

    Menší obměnou tradičních marokánek jsou marokánky od Sebeny. Hustou kaši totiž nevaříme z mléka, nýbrž z její chutné náhrady v podobě vody, sušeného mléka, másla, cukru a mouky. Pro výbornou chuť přidáváme také kandovanou pomerančovou kůru a samozřejmě i oříšky. 

    14 z 15

    Marokánky II.

    Marokánky II.

    Vynikající marokánky jsou ze směsi sušeného ovoce jako např. meruňky, švestky, fíky a brusinky. Také přidáme mix různých druhů ořechů a netradičně ještě strouhaný kokos. Marokánky pečeme dozlatova a z jedné strany je namočíme do čokolády. 

    15 z 15

    Bezlepkové marokánky od Zebry

    Bezlepkové marokánky od Zebry

    Na další skvělý bezlepkový recept na marokánky využijeme rýžovou mouku. Uvaříme hustou kaši z tučné smetany, cukru, vanilkového cukru a mouky. Vmícháme oříšky a ovoce. Lžící tvoříme na plech s pečicím papírem placičky, které pečeme dozlatova. Po vychladnutí namáčíme do čokolády. 

1/15

 

Komentáře

Další tipy a triky