Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Remoska získala svůj název podle firmy Remos, která se zabývala výrobou různých elektrospotřebičů. Otcem pečicího hrnce byl v roce 1957 Čech Oldřich Homut. Ochrannou známku získala remoska v roce 1964.

Jen málokdo u nás neví, co je remoska. Naši prarodiče ji dostávali jako svatební dar a hrnec mnohdy sloužil i jejich dětem a vnoučatům. Podoba hrnce se sice změnila, ale i její moderní pojetí funguje na stejném principu a je velmi populární.

Jak funguje remoska

Remoska se skládá ze tří částí - ze základny, ve které je posazená mísa, a z víka s topnou spirálou. V minulosti se mísa vyráběla z hliníku, v současnosti jsou v nabídce i nádoby teflonové. Ve víku jsou průduchy, kterými se při pečení odvádí pára. Topné spirály jsou schované za hladkým krytem, který lze při údržbě pouze otřít mokrou houbičkou. Kabel je zapojený do držadla víka a celá remoska se ovládá jedním zmáčknutím knoflíku. Moderní remosky (dua a tria) mívají navíc skleněnou poklici a soft tlakovou poklici, díky kterým funguje mísa jako běžný hrnec na plynovém, elektrickém i indukčním sporáku. Teplo se díky spirále ve víku stejnoměrně rozvádí po celém prostoru a dobře si zachovává zbytkové teplo.

Jaké jsou výhody remosky

Trouba má několik velikostí a mnoho kladných možností využití:

  • Přenosná a lehká pečicí trouba najde své uplatnění nejen v každé domácnosti, ale i na chatě, chalupě, na koleji nebo na dovolené.
  • Remoska má asi 5x nižší spotřebu než běžná trouba, takže příprava malého množství jídla nebo pokrmy z jednoho hrnce jsou velice úsporné.
  • Teflonová mísa má nepřilnavý povrch, proto se zbytky jídel velmi dobře omyjí houbičkou, ručně v dřezu nebo dokonce v myčce.
  • Většina remosek má ve víku skleněné okénko, díky kterému můžeme kontrolovat stav pečení a zároveň ho můžeme talířkem zakrýt.
  • Díky malému prostoru v hrnci zůstává jídlo šťavnaté a nevysušuje se. Bez topení ve dně se pokrmy nepřipalují.
  • Moderní teflonový hrnec využijeme nejen k samotnému pečení, ale také pro přípravu jídla na elektrickém, plynovém i indukčním sporáku.

Jaké jsou nevýhody remosky

I remoska má pár mráčků na jinak slunečném nebi:

  • Teplotu nejde regulovat - je stabilně nastavena na 180 °C. Snížit teplotu v míse můžeme regulovat krátkým zvednutím víka.
  • Rukojeť remosky má na konci připojený kabel, který v malých prostorách trochu brání v manipulaci.
  • Víko s topnou spirálou nelze mýt v myčce - můžeme ho pouze otřít vlhkou houbičkou se saponátem.

Remoska může připravit pečená, dušená i zapečená jídla, jako jsou brambory nebo těstoviny. Podívejte se na video, kde vám ukážeme postup přípravy těstovin. Pak je vložíme do remosky a upečeme:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli