Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) je výjimka mezi známými muchomůrkami. Zatímco většina jich je jedovatá, tato je nejen jedlá, ale je dokonce vynikající. Lidově se jí říká masák. Je ale nutné ji umět bezpečně rozeznat, aby nemohlo dojít k záměně s jinými podobnými druhy.

Růžovka roste většinou hojně od června do října v listnatých i jehličnatých lesích. Klobouk je široký 50–150 mm, zpočátku téměř kulovitý, později kuželovitě vyklenutý a nakonec do plochy rozložený. Je masitý, v mládí světle růžový, někdy nažloutlý, později masově růžový až červenohnědý, pokrytý bělavými až okrovými bradavkami (zbytky celkové plachetky). Pod slupkou nikdy není bílý, vždy má zbarvení různými odstíny růžové. Lupeny jsou vysoké 8–12 mm, husté, dosti křehké, nejdříve bílé, později růžové až červenavé. Dužnina je měkká, dosti křehká, bílá nebo bělavá. Na řezu se mění v masově růžovou až hnědě růžovou.

Jak bezpečně poznat růžovku

Třeň je dlouhý 60–180 mm, válcovitý, u mladých plodnic často velmi tlustý, zakončený kuželovitou hlízou (bambulkou), která bývá často červivá a zde také výrazně zbarvená růžovými odstíny. Třeň je bílý, na bázi růžově červenavý. V části pod kloboukem je dobře vyvinutý bílý, nápadně rýhovaný (plizovaný) prsten. Všechny tyto vlastnosti (hlíza, prsten, zbarvení) musí být rozpoznatelné současně, aby sběr byl bezpečný. Nepozorní by houbu mohli zaměnit s nebezpečně jedovatou muchomůrkou panterovou (tygrovanou). Na rozdíl od růžovky nemá klobouk pod slupkou zbarvený a má hladký málo zřetelný prsten.

Jak zpracovat růžovky

Růžovky se nehodí k sušení, nejlépe je zpracujete hned čerstvé. Jedna z nejlepších úprav jsou minutkové biftečky, škvarečky nebo obalované řízky podobně jako z bedel. Chybu ale neuděláte ani s polévkou na způsob dršťkové, výborná z růžovek bude i smetanová omáčka a za vyzkoušení stojí také guláš. Pokud zůstanou řízky z růžovek, zkuste je naložit jako houbové pečenáče.

Dršťkovou polévku z růžovek můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu na dršťkovou z hlívy ústřičné. Zaručeně si pochutnáte.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli