Škvarky z masáků (růžovek)

isindy Kuchařka: isindy

Houby 26 názorů

Suroviny

- mísa masáků růžovek(Muchomůrka růžovka - Amanita rubescens)
- sádlo
- sůl
- kmín
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, oloupeme slupku z kloboučků, nakrájíme na plátky.

  2. Vyšší plech či pekáček vymažeme sádlem, dáme až 5cm vrstvu masáků, osolíme, okmínujeme a dáme do trouby na 220°C. Houby obsahují hodně vody, takže nejprve pustí vodu a "plavou", poté se tekutina odpaří a pečeme dozlatova.

  3. Ke konci občas lehce promícháme. Houby hodně zmenší objem, takže z plného plechu je nakonec miska této dobroty. Pozor na připálení, zhořkly by.

  4. Příloha : čerstvý chléb

Poznámka

Toto jídlo patří k tradici naší houbařské sezóny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarky z masáků (růžovek)

  • Radek Radek(neregistrovaný)

    buryna: Muchomůrka růžovka, chcete-li „Masák“, se může zaměnit snad jen s Muchomůrkou tygrovanou. Jedlá a chuťově až skvostně výtečná...:-8... „Růžovka“ má tři znaky, podle nichž se můžete dobře zorientovat, jestli Jste našla tu jedlou. Noha Růžovky nevyrůstá nikdy z kalicha. „Zástěrka“ na noze pod kloboučkem je rovnoběžně s nohou vroubkovaná. Stačí odloupnout kousek slupky z kloboučku a na odhaleném místě by se bílý povrch měl zabarvovat do růžova až hnědočerveně ; to samé se děje i na noze v místě, kde Růžovku seříznete.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Vaclav Fronek: Vašíku, to jsem ráda, že ti takto upravené masáky zachutnaly ;-)...u nás jsou také velmi oblíbené, s čerstvým měkkých chlebem nemají chybu :-p:yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Ivanko. Isindy. Nějak mám hub už plný zuby, ale když už je holky přinesli a člověk si dal práci vše očistit , TAK CO ??? Lovil jsem na internetu protože po všem utrpení mi zůstala plná mísa masáků-růžovek už očištěných. Váhal jsem CO ?? Drškovou ? guláš ? řízky jako telecí ? segedýn ? jen tak na sádle s chlebíkem ? Nakonec rozhodl tvůj recept, Již jsem ho dělal loni a nyní bude zas. Není moc pracnej a je super.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Buryno,nejvíc to poznáš podle nohy je zakončená takovou jakoby bambulkou a hlavně když do té houby jenom mírně rýpneš,tak začne růžovět,proto se jí říká růžovka.Kdežto mochomůrka tygrovaná roste z kalichu a tu bambulku nemá.;-):-K
    Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.;-):-K

    Odpovědět

  • buryna buryna

    my jsme včera dostali plný košík masáků a já se bojím, protože je sama nikdy neberu, protože si nejsem jistá, jestli je to opravdu masák.... :-( tuhle dobrůtku děláme na pánvi .... :-p musím sehnat někoho, kdo mi zaručí, že to jsou všechno opravdu masáci :-)) fakt bych si dala ;-)

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    rovněž nejsem mykolog:-8... a klidně řeknu, že i když je hledání a sbírání hub mojí vášní, masáky jsem začala sbírat právě až letos. A protože houbama krmím i své dvě děti, dávám šílený pozor... Právě ta suknička je nejspolehlivější znak. ale mladý masáky ji můžou mít ještě přilepenou pod lupeny... stejně tak asi i muchomůrka tygrovaná. Ta ji má vždycky hladkou, masák zásadně rýhovanou.
    ale už mlčím :-D

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Lucie, díky za upřesnění, nesnažím se býti mykologem a nepředpokládám, že někdo podle mého komentáře začne sbírat pro něj do té doby neznámé houby ;-) schválně se příště na ty sukýnky zaměřím a prozkoumám...u nás masáka sbíráme odmala, takže jej poznám a ani netuším, také všechny rozdíly má oproti ostatním muchomůrkám...a pokud se mi na něm něco nezdá, prostě jej raději nevezmu ;-)

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    autor: isahu vloženo: 15.08.2010 21:03:30 nahlásit Jenny, tak to byla klika, že jste to zjistili...ale masák musí mít sukýnku, tu ta potvora tygrovitá nemá...a musí být opravdu narůžovělý až nahnědlý....pokud si nejsem jistá, raději ho neberu
    řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
    To je celkem nebezpečná desinformace:no:... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Ivo už k tobě míří 15. bod, bo zdravé houbové škvarky přijdou mnoha lidem vhod.:-p:-p:yes::-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Právě včera jsme si večer dělali "RŮŽOVKY" Masáky jako biftečky a tak fandím isahu. Dám recept a foto ještě dnes.Za škvarečky +bodík 14. (Nabíjím baterky ve foťáku, jako na potvoru došli).Ještě k těm Masákům a rozpoznání. Je naprosto spolehlivá metoda(též nafoceno a bude vysvětleno později)za kterou mohu ručit životem. Jinak rostou a dnes budou řízky z praváků od Českého Krumlova, kde byla včera dcerka a vzala sebou i ženu. Taky našla. Foto taky bude. Václav

    Odpovědět

  • --ReNi-- --ReNi--

    :yes: toto můj tatínek asi před třema dny nalistoval v kuchařce a už se chystá zas na masáky :-D :yes::yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    my jsme je kdysi "pěstovali" jako děti u pradědy na hájovně v lese...schovávali jsme je před náhodnými houbaři listím a větvemi a čekali, až vyrostou - ale víc jak 30cm jsme nedokázali :-D

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    ...Ivi dík, pýchavky sem-tam nosíme z lesa, ale je fakt, že obrovské tak do 5 cm :-8...a jsou výýýborné....

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    všem díky, u nás je toto jídlo velmi oblíbené, tím spíš, že je časově omezené - masáci se neuchovají na zimu tak, aby se pak dalo udělat...a je to dobrota, kterou jí i manžel - jinak vášnivý houbař, ale nejedlík hub (něco jako rybář, co nejí ryby:-8 ):-D

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Svetlano, babí pupek je krajový název pro pýchavku obrovskou - neboli vatovec obrovský http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=3881...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hřib masák masák muchomůrka růžovka recepty houba masák růžovka houba masák muchomůrka růžovka masák mochomůrka masák škvarky z růžovky hřib růžovka mochomurka ruzovka masák recepty růžovka masák muchomůrka růžovka recept škvarky z hub masáky masáci muchomůrka růžovka masák recept masák houba muchomůrka tygrovitá muchomůrka růžovka

Zapomněl/a jsem heslo