Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompoty jsou jedním ze způsobů, jak uchovat ovoce na zimu i po několik let. Ovoce ve sklenici zalijeme svařenou vodou s cukrem a sterilizujeme, aby se obsah nezkazil. Takto můžeme konzervovat všechny druhy ovoce.

Kompot se může stát pochoutkou, kterou máme k dispozici hned další den po uvaření. Spotřebujeme tak i malý přebytek úrody, který se už nevyplatí zavařovat. Poradíme, jak ovoce zužitkovat - tak, jak to dříve dělaly naše babičky.

Jak udělat kompot do hrnce

Připravíme si dostatečně velký hrnec, protože o kompot bude velký zájem:

  • Do hrnce nalijeme vodu - tolik, aby se do něj vešlo i ovoce. Vodu osladíme a dochutíme kořením a citrónovou šťávou.
  • Ovoce očistíme a pokrájíme na stejně velké kousky. Některé druhy vkládáme do octové vody (jablka, hrušky), aby nezhnědly.
  • Když začne voda vřít, nasypeme do ní ovoce. Měkké ovoce vaříme jen minutu, tvrdé ovoce tak, aby dostatečně změklo.
  • Dosladíme podle chuti, ale už ho nemícháme. Hrnec odstavíme a kompot necháme do dalšího dne vychladnout.

Jak konzumovat hrncový kompot

Naše babičky ho nechávaly stát v kuchyni a každý si bral podle chuti:

  1. Studený kompot se podával jako sladká tečka po hlavním jídle. Každý, kdo šel kolem, si mohl nabrat do hrnečku šťávu místo limonády. Babičky kompot sladily medem a kořenily hřebíčkem a citrónovou šťávou.
  2. Horký kompot přišel k chuti v chladných dnech místo čaje. Sladký teplý nápoj se ochucoval hřebíčkem, citrónovou a pomerančovou šťávou, celou skořicí, badyánem, rozinkami a mnohdy i rumem.

Kompot nemusí být jen z ovoce - při velké úrodě dýní si můžeme připravit chutnou dobrotu pro okamžitou spotřebu. Inspirujte se naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli