Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co si vybavíte, když se řekne salát? Směs čerstvé zeleniny, případně masa či sýrů, nakrájených na kousky, smíchaných společně s nějakou zálivkou? Nebo si pod pojmem salát představíte zelenou listovou zeleninu? Ať tak či onak, salát uděláte i ze salátu.

Salát ve větším množství a často s nějakým druhem masa vystačí na plnohodnotný a zdravý oběd či lehkou večeři. V malé mističce se však většinou servíruje jako příloha k hlavnímu chodu. Kromě zelených lístků se neobejdete bez chutné zálivky.

Salát ze salátu

Mezi nejvyužívanější listové saláty, ze kterých se připravuje salát, se řadí především v České republice velmi oblíbený salát hlávkový, ledový či římský.

  • Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z listových salátů, je nezbytné jej řádně omýt, abyste odstranili případné nečistoty, jako je hlína či hmyz.
  • Udělat tak můžete pod tekoucí studenou vodou, nebo salát properte ve velké míse s vodou. Nejlepší je salát rozdělit na jednotlivé listy.
  • Následně je potřeba listy vysušit čistou kuchyňskou či papírovou utěrkou. Skvěle vám také poslouží odstředivka na salát.
  • Pokud chcete, můžete větší listy salátu nakrájet nebo rukou natrhat na menší, ale není to vůbec potřeba. Takto připravený salát se jenom zalije zálivkou a je to.
  • Na zálivku nemusíte vymýšlet nic složitého. Tu nejjednodušší, ale možná i nejchutnější, uděláte pouze z moučkového cukru, octa a vody. 
  • Pokud ji však chcete něčím vylepšit, můžete přidat koření, smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, nebo třeba vyškvařenou slaninu či domácí škvarky.
  • Do zálivky se samozřejmě hodí i olej, a nemusí to být jenom ten panenský olivový, ale třeba sezamový. 
  • Exotickou zálivku uděláte právě ze sezamového oleje, sójové omáčky, růžového vína a smažené cibulky.
Pokud při vaření neradi experimentujete a naopak rádi postupujete přesně podle osvědčeného receptu, vyzkoušejte salát podle videa níže. Zálivka se dělá ze 3 lžic moučkového cukru, 2,5 lžíce octa, 1/2 lžičky soli, špetky pepře a 200 ml studené vody.

Komentáře

Další tipy a triky