Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Saturejka existuje ve dvou základních odrůdách: jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Celá rostlina příjemně voní a má peprnou chuť.
Rostliny mají rády plné výsluní, saturejka horská bude dobře prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná zahradní zemina, je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíme jako sazeničku, je velmi odolná.
Jak se sbírá a konzervuje
Saturejku stříháme jakmile se objeví první květy (červenec–září). Sušíme celé natě ve stínu a průvanu, pak odrhneme lístky. Lze ji nakládat do oleje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami (např. tymián, šalvěj, dobromysl).
Jak saturejku využít v kuchyni
Nejlépe ji využijeme při vaření luštěnin, protože snižuje nadýmavé účinky. Ale výborná je i k masu, hodí se ke zvěřině, přidáváme ji do marinád k nakládání masa, salámů a klobás. Je hlavní složkou balkánské kořenící směsi čubrica. Čerstvě nasekaná se přidává do bylinkových másel a do pomazánek.
Jaké má saturejka léčebné účinky
Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, také jako kloktadlo a dezinfekce. V domácí kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Indické kuřecí biryani
Přidáno před 5 hodinami

Šťavnatý salát z červené řepy a křenu
Přidáno před 21 hodinami

Mrkvový salát s jablkem a pistáciemi
Přidáno před 23 hodinami

Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
Přidáno 24. 3. 2023 12:11

Smažený camembert s bramborovo-celerovou kaší
Přidáno 24. 3. 2023 11:16

Zapečené penne se zeleninou a kuřecím masem
Přidáno 24. 3. 2023 10:44
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.