Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Saturejka existuje ve dvou základních odrůdách: jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Celá rostlina příjemně voní a má peprnou chuť.
Rostliny mají rády plné výsluní, saturejka horská bude dobře prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná zahradní zemina, je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíme jako sazeničku, je velmi odolná.
Jak se sbírá a konzervuje
Saturejku stříháme jakmile se objeví první květy (červenec–září). Sušíme celé natě ve stínu a průvanu, pak odrhneme lístky. Lze ji nakládat do oleje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami (např. tymián, šalvěj, dobromysl).
Jak saturejku využít v kuchyni
Nejlépe ji využijeme při vaření luštěnin, protože snižuje nadýmavé účinky. Ale výborná je i k masu, hodí se ke zvěřině, přidáváme ji do marinád k nakládání masa, salámů a klobás. Je hlavní složkou balkánské kořenící směsi čubrica. Čerstvě nasekaná se přidává do bylinkových másel a do pomazánek.
Jaké má saturejka léčebné účinky
Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, také jako kloktadlo a dezinfekce. V domácí kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 9 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 19 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Komentáře