Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Zdroj: Unsplash

Saturejka existuje ve dvou základních odrůdách: jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Celá rostlina příjemně voní a má peprnou chuť.

Rostliny mají rády plné výsluní, saturejka horská bude dobře prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná zahradní zemina, je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíme jako sazeničku, je velmi odolná.

Jak se sbírá a konzervuje

Saturejku stříháme jakmile se objeví první květy (červenec–září). Sušíme celé natě ve stínu a průvanu, pak odrhneme lístky. Lze ji nakládat do oleje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami (např. tymián, šalvěj, dobromysl).

Jak saturejku využít v kuchyni

Nejlépe ji využijeme při vaření luštěnin, protože snižuje nadýmavé účinky. Ale výborná je i k masu, hodí se ke zvěřině, přidáváme ji do marinád k nakládání masa, salámů a klobás. Je hlavní složkou balkánské kořenící směsi čubrica. Čerstvě nasekaná se přidává do bylinkových másel a do pomazánek.

Jaké má saturejka léčebné účinky

Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, také jako kloktadlo a dezinfekce. V domácí kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky