Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš: Ochutnejte poctivou klasiku připravenou tradičním způsobem
Zdroj: Toprecepty

I klasická kuchyně může být rychlá na přípravu. Dušené vepřové maso výtečně chutná v omáčce, která má ten správný říz. To je to pravé hřejivé jídlo na chvíle, kdy se vrátíte vyvětraní z venku a máte hlad jako vlk. Vyzkoušejte tento jednoduchý a osvědčený recept.

Každý recept na segedínský guláš se může trochu lišit, a to především v použití koření. Také zelí lze ponechat kyselejší, pokud ho nepropláchnete, a i to ovlivní výslednou chuť. Následující verzi receptu můžete považovat za základní, ale zcela dostačující k tomu, abyste si skvěle pochutnali.

Jak uvařit poctivý segedínský guláš

Na přípravu můžete použít tlakový hrnec, čímž celý proces urychlíte. Bohatě však postačí i obyčejný hrnec, ve kterém vše podusíte pod pokličkou. Budete potřebovat tři základní suroviny a to 500 g vepřové plece, 3 cibule, 500 g kysaného zelí. Na ochucení použijte 1 špetku kmínu, 1–2 lžičky mleté červené papriky, mletý pepř a sůl. Na orestování trochu oleje. Ke konci 3 lžíce hladké mouky na zahuštění a na zjemnění použijte 100 g smetany na vaření.

Tradiční postup na segedínský guláš

Postupujte krok za krokem k dokonalému výsledku.

  1. Na oleji v tlakovém hrnci nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostky nakrájené maso a kmín.
  2. Maso osmahněte, osolte, opepřete, zasypte mletou červenou paprikou a krátce orestujte.
  3. Poté přilijte asi 400 ml vody, hrnec uzavřete a vařte pod tlakem přibližně 20 minut. Pokud vaříte v obyčejném hrnci, tak maso ochutnejte a čas dušení dle potřeby prodlužte. 
  4. Mezitím dejte do druhého hrnce zelí, podlijte asi 300 ml vody a vařte 20 minut.
  5. Zatímco se zelí dusí, tak si připravte záklechtku. V 250 ml vody rozmíchejte 3 lžíce hladké mouky a vyšlehejte dohladka, aby nezůstaly hrudky.
  6. Do uvařeného zelí přidejte maso i se šťávou z tlakového hrnce a vše znovu přiveďte k varu.
  7. Postupně vmíchejte záklechtku (nemusíte ji spotřebovat celou) a nechte guláš pozvolna provařit ještě asi 20 minut.
  8. Nakonec přidejte půl kelímku smetany a podle chuti guláš dolaďte.
  9. Podávejte s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Pokud se rozhodnete podávat guláš s knedlíkem, tak můžete vyzkoušet přípravu domácího houskového knedlíku podle klasického receptu, který nezklame a dodá výslednému pokrmu punc pravého domácího štěstí. 
Přejeme pohodové dny a dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli