Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím dochutit segedínský guláš. Které koření by v něm nemělo chybět?
Zdroj: Top recepty

Segedínský guláš je sice jednoduchý, ale přesto velmi chutný pokrm. Příjemně nás zahřeje v chladném období roku. Nejlepší je druhý den, když se chutě a vůně promísí a zvýrazní. Jenže abychom si na něm opravdu pochutnali, je důležité zvolit to správné koření a přidat ho ve správnou chvíli.

Česnek a sladká paprika

Základem guláše je na tuku osmahnutá cibulka, ke které přidáme buď nakrájené maso nebo houby, předem uvařenou cizrnu, fazole či sojové kostky. Posolíme a přidáme drcený kmín. Na řadu přichází utřený česnek, který pokrm krásně rozvoní. Dusíme do změknutí masa nebo sojových kostek. Potom přisypeme trochu sladké papriky, která dá guláši nejen chuť, ale i krásnou barvu. Zamícháme a hned odstavíme. Vše rychle zalijeme horkou vodou, aby paprika nezačala hořknout. Promícháme a znovu vrátíme na sporák.

Další dávka koření

V tuto chvíli je již čas přidat bobkový list i několik kuliček nového koření a černého pepře. Pokud nechceme mít celé koření v hotovém guláši, vložíme je do malého sáčku (např. z gázy) nebo do vajíčka na přípravu čaje, aby se dalo ke konci vaření snadno vytáhnout. Přidat můžeme solčanku, vegetu, bujón nebo masox - podle toho, jaká chuť nám vyhovuje. Pro ještě výraznější chuť lze doplnit mletý pepř a pálivou mletou papriku

Dochucení na závěr

Poté přidáme kysané zelí - kdo raději méně kyselé, nejprve ho propláchne. Povaříme a podle potřeby zahustíme - použijeme hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Krátce před dokončením guláš znovu dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, provaříme a odstavíme. Na talířích můžeme porce doplnit kysanou smetanou nebo šlehačkou. Podáváme s knedlíkem nebo pečivem.

Koření podle chuti

Pokud máme menší děti, vybíráme pouze nedráždivé koření. Každá rodina má své oblíbené druhy koření, které často používá - buď jemnější nebo výraznější. Ani recepty na segedínský guláš v našem receptáři nejsou výjimkou a liší se nejen použitým kořením, ale i drobnými úpravami postupu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky