Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Seitan je označován jako "pšeničné maso". Pro svůj rostlinný původ, texturu masových vláken a schopnost nasát do sebe jakoukoliv marinádu, ho řadíme mezi potraviny pro vegany, vegetariány a strávníky, kteří nejí maso.

Seitan není maso a ani ho nemůže plně nahradit. Je to alternativa masa, kterou vynalezli buddhističtí mniši, aby se stala jedním z jejich základních pokrmů. Jde o čistý lepek, proto není vhodný pro bezlepkové diety. Využívá se jako chutnější náhrada tofu, tempehu či sójového masa.

Co víme o seitanu

Seitan se vyrábí z pšeničného lepku, který zbyde po vyplavení škrobu z pšeničné mouky. Získáme tak formu koncentrovaného lepku, který je dobře stravitelný, bohatý na bílkoviny a vlákninu, je bez cholesterolu a s malým množstvím sacharidů, takže je vhodný i pro redukční dietu. Chuťově je seitan jemný a nevýrazný, proto se musí vařit v kořeněných nálevech, aby přejal jejich chuť. 

Jak na domácí výrobu seitanu

Z daného množství připravíme 8–10 malých plátků seitanu:

  • Připravíme si 1/2 kg mouky a 1/4 l vody. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké, pevné těsto bez žmolků, které necháme hodinu odpočinout v lednici.
  • Těsto vložíme do cedníku a ten do mísy s vodou. Hnětením začneme propírat těsto a každou chvíli měníme bílou vodu plnou škrobu, dokud nebude čistá.
  • Ke konci praní začneme těsto spojovat do jednolitého tvaru. Po konci praní těsto vymačkáme. Výsledkem bude koule, která je pružná, pevná a drží tvar. 
  • Bochánek nakrájíme na 1 cm silné plátky, které vložíme do vody ochucené masoxem (vegani vynechají), sójovou omáčkou, česnekem a oblíbeným kořením. 
  • Plátky vaříme 30–40 minut. Po ukončení varu je necháme vychladnout a pak s nimi zacházíme jako s masem - můžeme je vařit, dusit, péct i smažit.

Těsto můžeme ještě před vařením dochutit kořením nebo marinádou (krkovička, gyros), které do něj namačkáme. Vodu ochutíme více, než jsme zvyklí - maso díky své pórovitosti dobře saje a marináda se do něj dobře natáhne.

Komentáře

Další tipy a triky