Seitan

lucie2211 Kuchařka: lucie2211

Bezmasá jídla 5 názorů

Suroviny

Hladká mouka
Voda
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomínající klasické těsto. Je skoro jedno, zdali bude tužší, či řidší. Budeme s ním dále pracovat a konzistence na to nebudu mít vliv. Z 1 kg hladké mouky budete mít cca 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.

  2. Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo.Mísu s těstem vložíme do umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu.

  3. Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spokojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Nevěšte hlavu – je to správně :) Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady. Neustále s nim pracujete a spojujte pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne vylívejte z mísy pryč a postupujte dále v postupu.

  4. Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jste použili a jak jste zruční :) Po nějaké chvilce nebude už co vymývat a vy dostanete jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Teď už to bude jen jednoduché.

  5. Hmotu nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící vody s kořením (např. sojovka,vegeta,česnek,..). Vařte cca po vyplavání na povrch pět minut. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily.

  6. A hotovo, vytáhnete maso z vody a nyní můžete obalovat, krájet, mrazit, co chcete!

Poznámka

Toto jídlo je určeno spíš pro vegetariány, ale může ho jíst kdokoliv.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Seitan

  • Nadja Nadja

    tejaja: asi nezáleží na tom, zda seitan bude z mouky polohrubé nebo hladké.;-)
    Roman Uhrin v kuchařce "Zdravá kuchyňa v praxi" popisuje výrobu seitanu z HLADKÉ mouky a na kurzu u něj jsme ho také z hladké vyráběli.:yes:;-)

    Odpovědět

  • kominar kominar(neregistrovaný)

    az na tu cenu za vodu

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: Magduška, nevšimla som si...:-8 ale máš to napísané správne, takto ako si napísala sa robí seitan, múka polohrubá a striedanie vôd:yes:;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Do podobných som pridala, ako seitan vyrábam ja...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Navštevovala som kurz makrobiotiky, a tam sme sa seitan učili pripravovať. Takže to vymývanie sa robí tak, že sa vody striedajú: studená, teplá ( skôr vlažná ), studená...
    Výsledok stojí za to a vyjde vás to oveľa lacnejšie ako hotový seitan z obchodu.;-)

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: seitan recepty seitan šeitan recept recepty ze seitanu recepty seitan recept seitan co je seitan recept na seitan šejtan recept ze seitanu saitan seitan cena jak správně pracovat s marcipánem šejtan recept seitan řízek vegetariánské maso seitan recept jak se dela seitan výroba seitanu saitan recept šejtan recepty