Jak skladovat perníčky? Poradíme vám, jak na to, abyste si na nich nevylámali zuby
Perníčky většinou začínáme péct jako první druh vánočního cukroví, obvykle ke konci listopadu nebo kolem Mikuláše. Potřebují totiž svůj čas, aby stihly krásně změknout a daly se dobře jíst.
Pečení perníčků můžete vnímat jako začátek adventního času a příprav na vánoční svátky. Pečení a zdobení perníčků je také skvělá aktivita, kterou můžete dělat i s dětmi. Je důležité perníčky upéct včas, aby stihly proležet. Spojí se tak všechny chutě a vůně perníkového koření a perníčky se budou krásně a příjemně v puse rozplývat. Podíváme se na to, jak správně perníčky uskladnit, aby byly přesně takové, jaké mají být.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do čeho perníčky uložit
Pro perníčky je zásadní zvolit vhodnou nádobu na jejich uložení.
- Je důležité a přímo žádoucí, aby se k perníčkům dostal vzduch, a tím i vlhkost.
- Ideálně je uložte do papírové krabice, třeba dortové, kterou zakoupíte v papírnictví nebo v cukrářských potřebách. Můžete použít i čistou kartonovou krabici, vystlanou ubrousky.
- Nebudeme je zavírat do vzduchotěsné nádoby, tedy do plastové krabice nebo kovové, ty si necháme na jiné druhy cukroví, pro které je naopak důležité, aby se k nim vzduch nedostal.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kam perníčky uložit
Vyberte pro perníčky vhodnou místnost.
- Perníčky naskládané v krabici přeneste na chladné místo, ale nedávejte je do lednice. Můžete je dát na chladnější chodbu nebo do spíže.
- Dávejte pozor, vedle čeho perníčky skladujete, mohou totiž do sebe natáhnout okolní pachy.
- Nedoporučujeme perníčky nechávat na balkoně, kde dochází k výkyvům teplot.
Rychlejší změknutí perníčků
Vyzkoušené tipy vám pomohou dosáhnout rychlejšího změknutí perníčků.
- Pokud potřebujete urychlit měknutí perníčků, můžete do krabice přidat rozkrojené jablko nebo krajíc chleba, perníčky z nich natáhnou potřebnou vlhkost.
- Pravidelně hlídejte, aby jablko nebo chleba nezačaly plesnivět. Raději je průběžně a často měňte.
Nestihli jste včas upéct perníčky a už vám nestačí změknout? Nedělejte si s tím hlavu a vyzkoušejte recept na perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Tento typ perníčků skladujte v kovové nebo plastové nádobě.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře